Početna Politika Višak zaposlenih u javnoj upravi podstakao žučnu raspravu

Višak zaposlenih u javnoj upravi podstakao žučnu raspravu

0

11796312_101440546875186_676356135777626144_n

Novosadski odbor Demokratske stranke ocenio je danas da će najavljeno otpuštanje viška radnika u javnom sektoru dovesti u težak položaj radnike u gradskoj upravi, kojima preti opasnost da postanu žrtve “segregacije po partijskom principu” koju sprovodi vlast u tom gradu predvođena Srpskom naprednom strankom.

SNS odgovara da demokrate vode lažnu brigu o zaposlenima i poziva DS da angažuje pravne timove u sudskim procesima, koji se vode protiv njenih funkcionera.

– Gradska vlast u Novom Sadu detaljno je razradila mehanizam po kojem će ispuniti nametnutu obavezu za otpuštanje viška radnika, i to tako da u javnim službama i institucijama zadrži svoje partijske aktiviste, koje je sama u njima zaposlila i koji bi, po svim objektivnim kriterijumima, morali biti prvi na spisku prekobrojnih – navedeno je u saopštenju DS.

Ta partija je ocenila i da će prvi korak biti nova preraspodela radnih zadataka, u kojoj će aktivisti vladajuće stranke biti raspoređeni na radna mesta koja su ključna za proces rada i ne mogu biti ugašena, a radnici koje vladajuća stranka ne štiti biće raspoređeni na sporedne, često i nepostojeće poslove, kako bi u drugom koraku mogli biti proglašeni za tehnološki višak i otpušteni.

DS je dodao i da je opisani metod “racionalizacije” uspešno testiran u Policijskoj upravi Novi Sad, na primeru porodice policajca Danijela Lučića, koji je u “sličnom fingiranom postupku preraspodele radnih zadataka ostao bez posla”.

– Lučićev slučaj, u kojem je taj školovani policajac bio nateran da prihvati novo radno mesto koje je posle tačno 16 dana proglašeno za nepotrebno i jednostavno ugašeno, predstavlja obrazac po kojem gradska vlast pokušava da se reši viška radnika i pri tom sačuva svoje partijske jurišnike koje je u međuvremenu uhlebila u gradskoj upravi i preduzećima – kazali su.

DS je najavila i da će pružiti besplatnu pravnu pomoć svim zaposlenima u gradskoj upravi i javnim preduzećima čija radna i ljudska prava budu prekršena.

SNS: Ne postoje reči kojima se može opisati nemoral DS-a

Novosadski odbor Srpske napredne stranke (SNS) ocenio je danas da Demokratska stranka (DS) iskazuje “lažnu brigu” zbog najavljenog otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru.

– Ne postoje reči kojima se može opisati nemoral onih koji su bili u stanju da u jednom danu, u jednom gradskom preduzeću u Novom Sadu zaposle više od stotinu svojih aktivista da bi danas iskazivali lažnu brigu i lili krokodilske suze zbog sprovođenja racionalizacije koja je neophodna da bi se izbegao kolaps ka kojem je javni sektor vodila politika DS – navela je SNS.

Ta stranka je pozvala DS da “svoje stručne pravne timove angažuje u sudskim procesima, koji se vode protiv njenih funkcionera, a tiču se najveće pljačke građana Vojvodine koju već 16 godina sprovodi režim Bojana Pajtića”.

Izvor: RTV
Foto: Facebook