Početna Politika Vlast odbila zahteve građana da se ne gradi zgrada nauštrb livadice, tvrdi...

Vlast odbila zahteve građana da se ne gradi zgrada nauštrb livadice, tvrdi da je iza svega opozicija

0

Vladajuća koalicija SNS, SPS, LSV i POKS odbila je na jučerašnjoj sednici više stotina prigovora građana i dozvolila zidanje solitera na mestu zelene površine na uglu Kisačke i Jovana Subotića.

Oni su takođe dali saglasnost i na niz drugih urbanističkih planova kojima se dozvoljava podizanje spratnosti i smanjenje zelenila.

Sama rasprava na sednici je protekla uz protivljenje opozicionih odbornika predloženim planovima. Opozicija je isticala da kao predstavnici građana u Skupštini treba svi da uvaže zahteve stanovnika Novog Sada. Međutim, predstavnici lokalne vlasti su bili protiv, uz tvrdnju da iza primedbi na planove ne stoje građani, nego njihovi politički protivnici iz DS-a i drugih opozicionih partija.

U ime Grada odbornicima se obratio zamenik gradonačelnika Srđan Kružević koji je sve pritužbe i žalbe odbio i ponovio tezu da iza njih ne stoje građani, nego njhovi politički protivnici iz opozicije koji time žele da ih destabilizuju i spreče dalji razvoj grada koji traje od 2012. godine.

– Novi Sad se razvija, mora da se gradi i nećemo posustati zbog 50 ili 70 potpisa opozicije i tvrdnje da ne razvijamo grad – naveo je Kružević.

Najveća rasprava je bila u vezi sa planom bloka oko Ulice Vojvode Bojovića i već pomenute livadice, ali se dosta pričalo i o primedbama na gradnju niza garaža na Grbavici i dizanja spratnosti u tom delu grada. Takođe, rasprava se vodila i zbog plana da na uglu Futoške ulice i Mikole Kočiša umesto niza prizemnih objekata namenjenih privredi budu izgrađene stambene zgrade od šest ili sedam etaža, da na uglu Rumenačke i Bulevara Kralja Petra I umesto prizemnih i jednospratnih kuća nikne kompleks stambenih zgrada do 12 spratova, kao i da na uglu Partizanske i Sentandrejskog puta budu izgrađene stambene zgrade do četiri sprata.

Na većinu primedbi vlast nije odgovorala, mada je opozicija navodila različite argumente, prvenstveno ističući da se iz prigovora na planove vidi da su građani protiv dizanja spratnosti i smanjenja zelenih površina.

Na Skupštini grada je i uz primedbe opozicije usvojena odluka o pokretanju postupka izbora koncesionara za Apoteku Novi Sad. Dok su predstavnici vlasti naveli da će na ovaj način biti očuvana delatnost ove ustanove i narednih 15 godina, jer će i dalje raditi 25 objekata i većina do 50 zaposlenih zadržati radno mesto, opozicija je navela da se iz plana ne vidi da će građani imati koristi od ovoga i da se sve namešta kako bi se nekom privatniku prepustilo u zakup 25 poslovnih prostora.

Na sednici je bez veće rasprave usvojen i niz drugih odluka kao što je Predlog izmena odluke o broju zaposlenih u gradskoj administraciji, koja predviđa zapošljavanje 19 novih radnika. Međutim, broj zaposlenih će zapravo ostati isti jer je isti broj ljudi koji su vođeni kao stalno zaposleni prebačeno na spisak funkcionera.

Data je i saglasnot na odluku o postavljanju spomen-obeležja Šajka na Petrovardinskoj tvrđavi i spomen-ploče Ignjatu Pavlasu, kao i nekoliko kadrovskih odluka, mahom imenovanja u školskim odborima.

Izvor i foto: 021