Početna Politika Vučević: Nasledniku ostavljam punu gradsku kasu i velike rezultate u Srpskoj Atini

Vučević: Nasledniku ostavljam punu gradsku kasu i velike rezultate u Srpskoj Atini

0

Nakon deset godina vođenja Novog Sada u tri manadata, Miloš Vučević ne krije da je ponosan na ostvarene rezultate, a svom nasledniku Milanu Đuriću kaže, ostavlja ne samo sređene i stabilne finansije, već i punu gradsku kasu.

– Veoma sam ponosan i iznad svega zahvalan građanima Novog Sada što sam imao priliku da vodim grad punih 10 godina, i nešto više, i verujem da sam trudom i zalaganjem pokazao koliko volim Novi Sad i koliko mi je stalo do Novog Sada. Na računu grada Novog Sada, kada podnosim ostavku ima 7.540.918.705 dinara. To je gotovo dve milijarde više nego kada sam bio biran, i mislim da to najbolje pokazuje kako smo se odnosili prema budžetu grada. Ponosan sam i na uvećanje budžeta, povećanje broja zaposlenih, broja privrednih subjekata. Na sva izdvajanja; omladinske politike, kulture koja je eksplodirala, u pozitivnom smislu te reči u Novom Sadu – naveo je Vučević.

Novi Sad se sve češće naziva domaćom “Silicijumskom dolinom”. U poslednjih 10 godina isprofilisao se kao regionalni IT centar, kao grad budućnosti, grad najnaprednijih, najsofisticiranijih, najmodernijih tehnologija, centar gejming i IT industrije.

U poslednjoj deceniji kako navodi u zaštitu životne sredine u Novom Sadu uloženo je fascinantnih 2,5 milijarde dinara. Ovim gradom voze se eko autobusi i bicikli, grade se biciklističke staze, ozelenjavaju parkovi, a otpad se kompostrira.

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji u javnom prevozu ima više ekološko prihvatljivih vozila koja idu na struju, pri čemu je već sada polovina voznog parka koji ide na gas. Kako bi Novosađani udisali što kvalitetniji vazduh, cilj je da se i gradski vozni park osavremeni ekološki modernijim vozilima. Novi Sad ima skoro 100 kilometra biciklističkih staza, i čak 40.000 biciklista, istakao je Vučević.

Zdravstveni sistem u Vojvodini znatno je osnažen proteklih godina, jer su neki od objekata bolnice i domovi zdravlja važni za građane Pokrajine, tek posle pola veka rekonstruisani.

Tako je Klinički centra Vojvodina rekonstruisan posle više od jednog veka od izgradnje. Rekonstrukcija Klinike za neurohirurgiju, Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju i Klinike za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola, Klinike za interne bolesti Kliničkog centra Vojvodine završena je. Istovremeno, krajem 2020. godine otpočeli su radovi na lamelama B i C Ugrentno-dijagnostičkog centra KCV.

Među najvažnijim projektima u oblasti zdravstva Vojvodine, svakako je izgradnja bolnice-kovid centra u Novom Sadu na Mišeluku.

Novi Sad već dve godine obezbeđuje sredstva za potpuno besplatan boravak za više od 17.000 dece u vrtićima, a subvencioniše privatne vrtiće za više od 3.000 mališana. Otišlo se i korak dalje- u potpunosti su ukinute liste čekanja, pa oko 600 porodica dobija mogućnost da decu iz privatnih vrtića prebaci u državne. Briga za decu i mlade ono je što, između ostalog, kandiduje Novi Sad za jedan od gradova koji su najpoželjniji za život i stvaranje porodice.

Primera radi, u Novom Sadu je od 2012. do novembra 2021. izgrađeno 34.573 kvadrata vrtića i školskog prostora. To je prostor veličine šest Radničkih univerziteta. Takođe, uključen u borbu za natalitet, Novi Sad finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, tako što se do 320.000 dinara izdvaja po korisnici.

Novi Sad je i ove godine po četvrti put obezbedio besplatne udžbenike za sve đake prvake.

Novosađani dobijaju arhitektonski biser na Dunavu i moderni simbol Novog Sada na koji se čekalo 60 godina. Presudnu reč za gradnju dala je struka ocenoom da tri mosta Novom Sadu nisu dovoljna, te da će mu četvrti doneti rasterećenje i povezati Srem sa Bačkom, kaže Vučević i dodaje „Ovaj savremeni most sa tri pilona, biće izgrađen u produžetku Bulevara Evrope, a procena je da će taj projekat biti završen do 2024. Godine“.

Novi Sad ponosno je nosio titulu Evropske prestonice mladih tokom 2019. (OPENS) koju je pre nekoliko dana predao sledećem gradu. Možda najvažniji faktor za dobijanje titule Omladinske prestonice Evrope jeste činjenica da je Novi Sad svojevrstan pionir omladinske politike. Predstavlja prvi grad u Vojvodini koji je kreirao lokalni akcioni plan politike za mlade, uslađen sa ciljevima održivog razvoja.

Novi Sad je prvi grad van EU koji je proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2022. godinu. Jedinstvena i prestižna titula, smatra se jednim od najvećih evropskih priznanja, svedoči o velikom uspehu Novog Sada. Realizacijom ovog važnog projekta Novi Sad je dodatno potvrdio svoju međunarodnu reputaciju svrstavajući se rame uz rame sa evropskim metropolama kulture. Takođe, Novi Sad je prvi put u istoriji dobio Koncertnu dvoranu, Dom muzičke i baletske škole. Usvojena je petogodišnja strategija razvoja kultiure u koju je uključeno 33 ustanove kulture, a za dosadašni rad Fondacije, stigla su i priznanja.

Izvor: RTV, nsuzivo.rs
Foto: CMC