Početna Politika Zobenica: Udruženja koja imaju direktnu vezu sa DS-om dobila 26 miliona iz...

Zobenica: Udruženja koja imaju direktnu vezu sa DS-om dobila 26 miliona iz pokrajinskog budžeta

0

sns damir zobenica

Potpredsednik Izvršnog odbora SNS Damir Zobenica izjavio je danas da su 22 udruženja, čiji predstavnici, kako tvrdi, imaju direktnu vezu sa DS, dobila 26 miliona dinara na konkursu za dodelu sredstava iz pokrajinskog budžeta za izvođenje javnih radova na teritoriji Vojvodine.
Zobenica je na konferenciji za novinare kazao da je broj tih udruženja verovatno i veći, a da je broj od 22 dobijen letimičnim uvidim u dokumentaciju.

“Nije sporno, ako član neke stranke učestvuje na konkursu za dodelu sredstava i ne može to što je član stranke biti okolnost koja će ga sprečiti da bude učesnik takvog konkursa, ali je neuobičajeno da baš veliki broj članova DS dobije tako velika sredstva”, rekao je Zobenica.

On je istakao da se na osnovu podataka, a koje je dostavio medijima sa imenima udruženja i NVO, kao i sa imenima njihovih zastupnika i funkcijama koje imaju u DS, može zaključiti da je, kako kaže, samo pripadnost stranci bila od presudne važnosti za dodelu sredstava.

Zobenica je ovom prilikom pojedinačno komentarisao svako od 22 udruženja, istakavši da među licima koji su njihovi zaštitnici, pored članova DS, ima i članova LSV, koji zajednički čine vladajuću koalicjiju u pokrajini.

Nabrajajući Udruženja i NVO Zobenica je rekao da je posebno karakteristično to što je udruženje Građanska inicijativa Uzdin dobilo 950.000 dinara, a osnovano je samo dva dana pre raspisivanja konkursa.

On je pomenuo i Dragana Obradova koji je predstavnik Udruženja “Građanska mreža za održivi razvoj” iz Kule koji je zvanično donirao DS u 2014. godini 30.000 dinara, a čija je jedna organizacija na konkursu dobila je 704.000 dinara, dok je druga njegova organizacija WEBCLEAN dobila 1.659.073 dinara.

“Zna se da se u praksi dešavalo da političke stranke na nekim konkursima podrže neko udruženje koje im je blisko, ali se nikada nije desilo da to bude sistemski način i da gotovo isključivo sredstva dobijaju pripadnici određenih stranaka, pa čak i finansijeri tih stranaka”, rekao je Zobenica.

On je dodao da se iz ovoga vidi da se, kako je rekao, režimu Bojana Pajtića približava kraj i da se “iz sve snage upiru da što više sredstava strpaju u svoje džepove”.

Zobenica je dodao da ne tvrdi da je u navedenom konkursu prekršen zakon, već da govori o moralu i o principima poslovanja.

“Pajtićev režim je 15 godina na vlasti i mnogo su iskusni da bi napravili grešku i nešto učinili protiv zakona. Gotovo sam siguran da nisu prekršili zakon, ali se postavlja pitanje moralnih normi”, rekao je Zobenica.

On je pozvao, pre svega, medije da istraže svaki ponaosob slučaj dodele sredstava na konkursima, kao i da nezavisne organizacije utvrde eventualne nezakonitosti.

Na pitanje da se proteklih dana slično govorilo i o konkursu za dodelu sredstava za unapređenje ekologije na nivou Novog Sada, te da je vladajuća koalicija u gradu optužena da je na isti način sprovela konkurs, odnosno da su sredstva dobile organizacije bliske vladajućoj koaliciji, Zobenica je odgovorio da SNS nije učestvovala u organizovanju tog konkursa, niti da su članovi te stranke dobili sredstva.

“Mi ćemo ispitati taj slučaj i ukoliko utvrdimo da je naš koalicioni partner pokušao da učini nešto što ima veze sa nameštanjem konkursa politički ćemo ga kazniti”, poručio je Zobenica.

Na konkursu za dodeljivanje sredstava za izvođenje javnih radova u AP Vojvodini ukupno je dodeljeno 119 miliona dinara, a rezultati konkursa objavljeni su 6. maja.

Autor: Tanjug
Foto: Fejsbuk