Početna Sport Ovo su 10 najbizarnijih olimpijskih disciplina

Ovo su 10 najbizarnijih olimpijskih disciplina

0

Nekada su se na Olimpijskim igrama mogli pratiti i bizarni sportovi koji su tada privlačili mnogo pažnje.
Dvoboj pištoljem, plivanje s preponama… samo su neki od njih!

Clipboard0112-časovna trka biciklima (1896)
Ko god da se uključio ovaj događaj na Olimpijadi, verovatno je bio malko previše entuzijastičan.
Sedmorica biciklista krenula su u pet ujutro i vozila do pet poslepodne. Od sedam takmičara, četvorica su odustala pre podneva, a pobednik je bio Adolf Schmal iz Austrije koji je uspeo da pređe čak 288 kilometara.
Osim Schmala, samo je još jedan takmičar završio trku, ali izgubio je jer je Austrijanac na početku uspeo da napravi krug više nego ostali.

Penjanje užetom (1896, 1904, 1906, 1924. i 1932)
Ako vam ova disciplina čini prejednostavno, to je zato što to stvarno i jeste. Radi se o penjanju po užetu pritom koristeći samo ruke.
Čini se da se Olimpijska disciplina preselila na vojnu obuku i tamo ostala.

Pucanje u golubove (1900)
Voleli bismo da možemo da vam kažemo da se radilo o glinenim golubovima, ali nažalost i sramotu pariške olimpijade 1900. više od 300 pravih ptica bilo je ubijeno u ovoj bizarnoj disciplini.
Srećom, to je bio prvi i jedini put da se tako nešto dogodilo – što i nije preterano čudno nakon što je olimpijski teren verovatno bio prekriven mrtvim golubovima i krvavim perjem.

Plivanje s preponama (1900)
Razne discipline koje su bile uvedene, pa ukinute, više podsećaju na ‘igre bez granica’ nego na Olimpijadu. Plivači koji su učestvovali u plivanju ‘s preponama’ morali su se penjati, pa zatim skakati s čamca na čamac te roniti ispod niza čamaca.
Čitava peripetija događala se na reci Seini, pa su se takmičari, osim jedni protiv drugih, morali boriti i protiv rečne struje. Radi se o još jednom događaju koji se nikada nije ponovio.

Navlačenje konopca (1900 – 1920)
Ovo je još jedna u nizu disciplina kojoj je više mesto u fiskulturnoj sali nego na Olimpijskom terenu!
Ipak, prednost povlačenja užeta nad ostalim sličnim disciplinama jeste to što su je stari Grci uveli u originalnim takmičenjima pre 2.500 godina.

Dvoboj pištoljima (1906 i 1912)
Nakon strahote s golubovima, verovatno s nevericom gledate u naziv ove discipline i nadate se da ljudi nisu bili toliko ludi ili glupi pre 100 godina. Srećom, ne radi se o pravom dvoboju, već o pucanju u lutke na kojima je bila meta. Lutke su bile obučene u frakove kako bi dočarale ubijanje pravog protivnika.

Clipboard02aLa Canne (1924)
Mačevanje sa štapovima za hodanje vrlo je slično uobičajenim mačevalačkim takmičenjim. Razlika je samo u izboru oružja. U pitanju je francuska borilačka veština koja se razvila početkom 19. veka radi samoobrane za gospodu.

Mahanje toljagama (1932)
Mahanje toljagama je “muževna” varijanta ritmičke gimnastike. Radi se o disciplini koja je nalik žongliranju bez puštanja čunjeva – takmičari su s toljagama morali izvoditi razne vizualno zanimljive figure.

Kabaddi (1936)
Dva tima takmičara morala su preći na “neprijateljsku” stranu igrališta i rvati se s protivnikom, a zatim se vratiti na svoju polovinu nakon što su ga savladali ili izgubili od njega. U pitanju je sport koji je vrlo popularan u jugoistočnoj Aziji.

Hokej na rolama (1992)
Hokej na rošulama je zapravo isti kao normalan hokej. Jedina razlika jeste da su takmičari umesto klizaljki nosili rošule i utakmica se održavala na suvom tlu.
Jedine godine, kad se na Olimpijadi održao hokej na rošulama, Argentina je pobedila Španlsku i odnela kući zlato.

Autor: NS Hronika