Početna Sport Bajšanski odustao od odbrane evropskog zlata i sav novac usmerio u humanitarne...

Bajšanski odustao od odbrane evropskog zlata i sav novac usmerio u humanitarne svrhe

0

Dvostruki svetski i evropski prvak u savate boksu, Novosađanin Goran Bajšanski, odlučio se na nesvakidašnji potez u svetu sporta – odustao je od učestvovanja na predstojećem Evropskom prvenstvu u Belgiji u oktobru, na kojem je trebalo da brani zlato, a sav novac koji je do sada prikupljen za njegove pripreme preusmerio je za pomoć našim najugroženijim sugrađanima.

Bajšanski, koji se humanitarnim radom bavi već sedam godina, pozvao je sve društveno odgovorne kompanije, ali i pojedince da se priključe ovoj akciji i doniraju sredstva Udruženju građana “Novi Sad”.

Tokom godina, baveći se humanitarnim radom, iznenadio sam se koliko ima socijalno ugroženih porodica i bolesne dece. Njima je potrebna uteha, topla reč, a lečenje mnogih mališana zavisi od SMS poruka stranaca – kaže Goran i nastavlja:

Da postanem trostruki evropski prvak u savate boksu nije toliko važno kao mogućnost da pomognemo nekim našim sugrađanima koji trenutno pate. Sponzor se složio sa mojom idejom i pare je uplatio Udruženju građana “Novi Sad”. Voleo bih da svi, koji bi eventualno podržali mene kao potencijalnog trostrukog prvaka Evrope, slede taj primer. To bi bila snažna poruka omladini da pored posla, porodice i sporta mogu uraditi nešto značajno za svoju zajednicu – smatra Bajšanski.

Sagovornik portala mojnovisad.com je pre dve godine sa istomišljenicima osnovao Udruženje građana “Novi Sad”. Od tada je ova organizacija pomogla preko deset socijalno ugroženih porodica, a za jednu trenutno završava prikupljanje novca za kupovinu kuće (porodica Đurkić). Skupljali su sredstva za petoro teško bolesne dece, organizovali su preko dvadesetak akcija kao što su sportska dešavanja za mališane, humanitarne priredbe, dovođenje dece iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji u Novi Sad, ali i akcije obnavljanja vrtića i igrališta.

Najteže je kada vidite bolesnu decu. Slučaj dečaka koja ima leukemiju i kome smo nedavno pomogli takođe me je veoma ganuo, jer sam ga posetio u Dečjoj bolnici. Naime, on je bio smešten u sobi na kraju hodnika. Dok sam prolazio hodnikom izbrojao sam desetak soba. U svakom tom kutku se nalazilo nekoliko bolesnih mališana koji su patili, a ne mogu ni zamisliti kroz šta njihovi roditelji i porodice prolaze. Jedino o čemu sam tada razmišljao je to, ko će njima pomoći – iskren je Bajšanski.

U tom trenutku odbrana evropskog zlata u savate boksu je novosadskom sportisti, humanitarcu i ocu petogodišnje devojčice delovala potpuno nebitno.

Ne planiram da se povučem iz sporta. Trenutno sam svetski prvak i sledeće godine me očekuje Svetsko prvenstvo. Volim Srbiju i Novi Sad. Iako sam mogao živeti u inostranstvu, odlučio sam da sa porodicom ostanem u domovini i da se borimo za prave vrednosti. Okružen sam humanitarcima i svi se mučimo da pomognemo velikom broju unesrećenih ljudi. Ako ja, kao vrhunski sportista, mogu da se odreknem potencijalne mogućnosti da po treći put osvojim evropsko zlato, onda sam uveren da mnoge kompanije i uspešni pojedinci mogu da odvoje nešto novca za najugroženije sugrađane i bolesnu decu, kojih, nažalost, nije malo – smatra Bajšanski.

POMOZITE I VI: Zainteresovani građani donaciju mogu uplatiti na žiro račun Udruženja građana “Novi Sad”: 355-3200438048-27 (Vojvođanska banka).

Izvor: mojnovisad.com