Početna Sport Bivši trener: Filip Socek napustio košarkaše Vojvodine

Bivši trener: Filip Socek napustio košarkaše Vojvodine

0

Filip Socek napustio je Vojvodinu posle četiri i po godine koje je proveo na klupi crveno-belih, a razlog su brojni finansijski problemi kluba.

Ako je postojao čovek koji je, makar i na momente, vratio košarku u Novi Sad i KK Vojvodinu uveo kao temu razgovora među Novosađane, onda je to definitivno Filip Socek. Ovaj Novosađanin je “Vošino dete”, koji je 2015. godine seo na klupu crveno-belih i krenuo u pohod ka Košarkaškoj ligi Srbije sa veoma mladim timom.

Ono što je naumio to je i ostvario. Nakon uspešne sezone u Drugoj ligi, gde je proglašen za najboljeg trenera, Voša je u sezoni 2017/18, pod Socekovim rukovođenjem, posle pune dve decenije zaigrala u najvišem rangu domaće klupske košarke. Sa timom čiji je prosek bio 21,2 godine, Voša je stigla do Superlige, a publika na Spensu je posle dugo vremena mogla da gleda Crvenu zvezdu, Partizan…

Međutim, nedaća je ponovo zadesila novosadski klub i njegovo postojanje je praktično dovedeno u pitanje. Klub se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima. Iako nikada nije bilo bajno po ovom pitanju, tim je opstajao, a sada se osipa. Neki od nosilaca igre protekle sezone našli su nove klubove – Miloš Grubor će igrati Aba 2 ligu sa tuzlanskom Slobodom, Aleksa Birovljev i Aleksa Stojanović preselili su se u Mrkonjić Grad. O Soceku se nije govorilo, ali u razgovoru za 021.rs doskorašnji trener Vojvodine kaže da već mesec dana ne vodi tim.

“Nažalost, više nisam u Vojvodini, došlo je do problema sa finansijama i prestanka saradnje. Imao sam već ponude da vodim druge klubove, ali su one dolazile u momentu kada sam imao usmeni dogovor sa Vojvodinom da ću voditi tim i naredne sezone, pa sam odbijao te predloge. Onda je došlo do problema i zastoja. Sada sam trenutno u gradu i čekam ponude, biće ih, takav je naš trenerski posao”, kaže Socek.

Oni koji su pratili igre Vojvodine i poznavali situaciju u timu, kažu kako je Voša uspevala da ostvari rezultate zahvaljujući Socekovom principu rada i napornim treninzima. Govorio je kako tim sam sebi nameće pritisak, jer jedino na taj način igrači mogu da napreduju. Tako je i bilo, Spens je u sezoni 2017/18 postao neosvojiva tvrđava za mnoge timove iz KLS-a.

Malo je nedostajalo da Voša i prošle sezone igra Superligu Srbije, a šuškalo se i da je specijalna pozivnica za ABA 2 ligu bila namenjena novosadskom timu, ali da se isprečila finansijska nestabilnost.

“Moj stav je da, bez obzira na to kakvo je stanje u klubu trenutno, bez obzira na finansijske oscilacije, moramo da treniramo, radimo i da se ponašamo profesionalno. To sam stalno potencirao. Do sada je Vojvodina nudila igračima odlične infrastrukturne uslove, salu, teretanu, mogli su odlično da rade. Momci su bili svesni da u Vojvodini neće moći da zarade novac. Iz Vojvodine su odlazili u druge klubove, nalazili nove angažmane, a u Novom Sadu su se nadogradili ili su napredovali kao igrači. Ako ništa drugo, garantujem da su svi postali mnogo bolji ljudi”, poručuje Filip Socek za 021.rs.

Sada je neizvesno da li će se klub sa 71-ogodišnjom tradicijom uopšte takmičiti u Košarkaškoj ligi Srbije, da li će moći da ispoštuje finansijske uslove. Pomoć koja dolazi od Novog Sada, pet miliona dinara godišnje, jednostavno je premala, pogotovo ukoliko se uporedi sa situacijom u Nišu, gde tamošnji Konstantin, koji se takmiči u trećem rangu, dobija nekoliko miliona više od novosadskog prvoligaša. Postojala je namera Grada Novog Sada da stane iza kluba, dovedena je nova uprava, planirani su sponzori, ali onda se pokazalo da su dugovi mnogo veći nego što se očekivalo i nova uprava se jednostavno povukla.

I pored svega, Socek se nada da će jednog dana ponovo sa klupe na Spensu voditi igrače sa grbom Vojvodine u nove pohode.

“Nadam se da ću se ja jednog dana vratiti u Vojvodinu u mnogo boljim uslovima. Bio sam tu kada je bilo najteže i mislim da sam uspeo da održim tim na zaista visokom nivou kada je u pitanju igrački kadar i partije koje smo pružali. Ali, eto, nije nam se dalo”, završava razgovor donedavni trener Vojvodine.

Izvor: 021
Foto: Printscreen/YouTube