Početna Sport Bukovčanin postao šampion Srbije u brdskim trkama

Bukovčanin postao šampion Srbije u brdskim trkama

0

dusan_momic_2

Duško Momić, “skyrunning” trkač iz Bukovca, postao je šampion Srbije u najtežoj trci koja postoji u našoj zemlji. Po Staroj planini ovaj kondicioni trener trčao je čitavih 17 sati i 4 minuta, prešavši 122 kilometra, što je za 1 sat i 45 minuta bolje od prošlogodišnjeg pobednika.
U toj trci učestvovalo je više od 140 takmičara iz Srbije i regiona. Ove trke održavaju se na 2.000 do 4.000 metara nadmorske visine i tri puta su duže od klasičnog maratona. Njegovim protivnicima, kaže sam Momić, nikako nije jasno kako ih jedan ravničar uvek otpraši kad nema gde ozbiljno da se priprema. Fruška gora ipak ne može da se upoređuje sa visinama po kojima gaze ovi “nebeski trkači”.

To je samo stvar odluke da želiš to da napraviš. Start je bio u ponoć, imao sam neku svoju taktiku i kako da držim tempo, ali to funkcioniše sve dok se ne desi nešto neplanirano“, kaže 39-ogodišnji Momić.

Naravno, noću se svašta dešava, nekoliko puta je pao, u jednom momentu i izvrnuo zglob, ali kako dodaje, predaje nema. Stomak je, kaže, potpuno prazan oko sedamdesetog kilometra, a najteži momenat mu je bio kada je naleteo na poznatu staroplaninsku kleku.

Taj jedan kilometar prelazio sam 40 minuta i na kraju sam iz tog užasnog šiblja izašao krvavih nogu. Teško je bilo i pri velikim spustovima, jer nemam gde to da vežbam. Lakše mi je da trčim uzbrdo“, nastavlja Momić.
Trčanjem se bavi 20 godina. I dalje je najmlađi pobednik “ultra trajal Fruškogorskog maratona” iz 2001. godine. Regionalni je rekorder i po vremenu koje mu je trebalo da se popne na ruski Elbrus, 5.600 metara savladao je za samo 6 sati.

Ove godine čeka ga još nekoliko trka sa kojima će najverovatnije da se plasira na nezvanično svetsko prvenstvo na Mon Blanu, u ovom najzahtevnijem sportu na svetu. Problem je, dodaje on. jedino što je ovaj sport, za razliku od Zapadne Evrope, gde je u ekspanziji, toliko nepoznat u našoj zemlji, pa je tako i neprivlačan sponzorima koji su mu potrebni da bi postizao i svetske rezultate.

U Srbiji postoji samo jedan klub za “skyrunning” u našoj zemlji, a to je klub “Uspon” koji Duško vodi zajedno sa mlađim bratom i maratoncem Sašom u Bukovcu. Ovo je jedini klub u našoj zemlji čiji članovi isključivo trče po planinskim terenima.

Autor i foto: 021.rs