Početna Sport Evropsko prvenstvo u košarci za kadete od petka na Spensu, ulaz besplatan

Evropsko prvenstvo u košarci za kadete od petka na Spensu, ulaz besplatan

0

Evropsko prvenstvo u košarci za kadete održaće se na Spensu od 10. do 18. avgusta.

Novi Sad će ugostiti 16 ekipa i gotovo 200 košarkaša do 16 godina, koji će se boriti za titulu evropskog prvaka. Kadetska reprezentacija Srbije prošle godine je osvojila treće mesto na šampionatu Evrope, a s obzirom na to da se takmičenje igra na domaćem terenu, očekivanja su još veća. Između ostalog, postoji želja i da se nastavi dominacija u mlađim kategorijama, te da se uspeh juniorske selekcije koja je postala šampion Evrope nastavi time što će kadeti osvojiti novu titulu.

“Orlići” se spremaju za prvenstvo već više od mesec dana, a poslednje dve nedelje su u Novom Sadu, gde se privikavaju na uslove na Spensu. To će dvanaestorici igrača koje odabere trener Vlada Vukoičić dati određenu prednost u odnosu na ostale timove.

Vukoičić kaže za “021” da postoji jaka želja kod igrača, stručnog štaba i javnosti u Srbiji da se ostvari vrhunski rezultat, ali poručuje da ne želi da momci osete prevelik pritisak očekivanja zbog toga što igraju na domaćem terenu.

– Oni su jako mladi, nemaju svi ni 16 godina i ovo im je prvo zvanično takmičenje na reprezentativnom nivou koje se igra pod okriljem FIBA-e. Sve je ovo veliko iskustvo za njih i ono bi trebalo da bude baza i osnova za ono što ih čeka u narednim godinama. Prija nam to što smo domaćini, daje nam više motiva, izaziva dodatnu želju da ostvarimo što bolji rezultat, ali ne bih voleo da momci to osete kao neku vrstu presije i da ih to možda na neki način sputa da pokažu sve što mogu i znaju. Najbolje bi bilo da sve to pretvorimo u jednu pozitivnu energiju i da domaći teren bude samo još jedna pozitivna stvar za našu igru – ukazuje trener nacionalnog tima.

Atmosfera u timu je dobra, a stručni štab je poslužila sreća, pa nisu imali velikih problema sa povredama. Timu sa prosečnom visinom 195 centimetara i igračima koji igraju pretežno u beogradskim klubovima, u grupi B suprotstaviće se Španija, Letonija i Holandija.

Najozbiljniji rival u grupi je Španija, jedan od pretendenata za osvajanje medalje, ali i reprezentacija koja ima kontinuitet kada su u pitanju uspesi mlađih selekcija.

– Španija je za sada, u prijateljskim utakmicama, rezultatski možda i najviše pokazala, s obzirom na to da su pobeđivali neke kandidate za visok plasman na prvenstvu. Dobro smo upoznati sa njihovim načinom igre, sigurno su nam glavni protivnik za što bolji plasman u grupi, ali i jedan od ozbiljnijih kandidata za medalju na ovom prvenstvu – navodi Vukoičić.

Tu su i Letonci koji forsiraju igru licem sa svih pet igrača, kao i Holanđani koji na šampionat dolaze iz B divizije. U taboru reprezentacije Srbije poručuju da svakom rivalu prilaze s oprezom i respektom prema protivniku, ali da žele da budu najbolji onda kada je to najbitnije.

Dodajmo i da je Srbija u ovoj kategoriji jedna od uspešnijih evropskih ekipa, te je od 2007. godine, otkad nastupa samostalno, osvojila jedno zlato, jedno srebro i tri bronze.

Prvu utakmicu reprezentacija Srbije igra protiv selekcije Španije, u petak, sa početkom u 20.30 časova, a ulaz na sve mečeve je besplatan.

U grupi A igraju reprezentacije Litvanije, Izraela, Slovenije i Crne Gore. U grupi C su Turska, Nemačka, Grčka i Hrvatska, a u grupi D Francuska, Estonija, Gruzija i Italija.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay