Početna Sport FK Vojvodina šampiona završila na trećem mestu

FK Vojvodina šampiona završila na trećem mestu

0

FK Vojvodina je šampionat Srbije u sezoni 2016/2017 završila na trećem mestu i tako po deseti put u poslednjih 11 sezona izborila letnja kvalifikaciona nadmetanja u evropskim takmičenjima.

U međuvremenu je izmirila obaveze koje je imala prema bivšim igračima isplativši 300.000 evra, pa sada čeka licencu za nastup u kvalifikacijama za Ligu Evrope koje počinju početkom leta.

Odigrano je rekordnih 50 utakmica, što je i za naše prilike mnogo – 37 u prvenstvu, 8 u evropskim kvalifikacijama i 5 u kupu.

Menjale se uprave i treneri, tim ostao na okupu

Slično prethodnoj sezoni, i prošlog leta crveno-beli su imali sjajan start u Evropi. Redom su “padali” Bokelj, Konahsi’ ki i Dinamo iz Minska, da bi im se u plej-ofu isprečio holandski AZ iz Alkmara.

I u šampionatu je krenulo dobro, ali po ustaljenom receptu kada je u pitanju novosadski klub, počeli su lomovi van terena što se odrazilo i na igre ekipe.

Najpre je u avgustu u klub došao Dragoljub Zbiljić kako bi poboljšao finansijsko stanje kluba. Kako je usko vezan sa vrhom SNS-a, ubrzo je doveo dvadesetak sponzora, ali i oterao dotadašnjeg predsednika UO Zorana Šćepanovića i na njegovo mesto postavio nekadašnjeg Vojislava Gajića. Međutim, u decembru je usledio novi puč, ponovo se menja kompletna uprava, pa Vojvodina dobija Dušana Mijića za novog predsednika, a vraća se i bivši potpredsednik Dragoslav Vuković, koji je imenovan za predsednika Nadzornog odbora i praktično rukovodi klubom.

Nestabilna situacija tera trenera Nenada Lalatovića koji odlazi u Čukarički. Ovaj mladi stručnjak je dolaskom u Vojvodinu oformio vrlo stabilan i uigran tim, koji se uz manje odlaske ipak očuvao na okupu.

Tokom sezone briljirao je Filip Malbašić koji je u sva tri takmičenja postigao ukupno 20 golova. Ni ostali nisu mnogo zaostali. Kapiten Dejan Meleg, koji je tokom zimske pauze bio na korak od odlaska, bio je strelac 12 golova, dok su po 10 dali Aleksandar Paločević i Nikola Trujić. Naravno, ne treba zaboraviti odbranu koja je druga najbolja u prvenstvu, a ove sezone čini se da je Voša konačno dobila pravog golmana – Emila Rockova. Sem njega tu je još čitava plejada mladih nada koje trenutno predvode Lazar Zličić, Milan Spremo i Uroš Stamenić.

Novosadski prvoligaš je zadržao još jednu tradiciju, a to je nestabilnost trenerske pozicije. Ove godine čak su četvorica bila na čelu stručnog štaba – Nenad Lalatović, Dragan Ivanović, Aleksandar Veselinović i Radoslav Batak.

U poslednjih deset godina na klubi Vojvodine menjala su se čak 22 trenera. Poređenja radi, Arsen Venger je na klupi londonskog Arsenala još od 1996. godine.

Šta očekivati pred novo fudbalsko leto?

Prvi čovek kluba Dragoslav Vuković najavljuje napad na konačni plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Da bi to ostvario najavljuje i pojačanja tokom letnjeg prelaznog roka, šta god to značilo.

Ova ekipa igra u kontinuitetu zajedno godinu i po dana što je nesvakidašnja pojava u srpskom fudbalu. Prilično su uigrani, ali i ne baš ubeđeni u obećanja koja su uvek ista. Promene trenera, promene uprave, kašnjenja plata, itd. su problemi koji se ponavljaju pa je očekivati da više njih tokom leta pronađe novu sredinu. Pre svega jer su u godinama kada više nisu mnogo ni traženi ni skupi, a to i menadžerima kvari računicu.

Nepoznanica je i Batak, početnik u trenerskom poslu, hoće li ostati da se kali ili će neko novo lice sesti na nesigurnu klupu ispod zapadne tribine. Generacija mladih talenata koja dolazi takođe treba da dobije šansu da stekne iskustvo. Ako pokažu talenat, i sa malo stečenog iskustva možda bi mogli usrećiti sebe i svoju porodicu i po nekog iz VIP lože sa Zapada već sledećeg leta.

Odgovore na sva ova pitanja navijači Vojvodine saznaće vrlo brzo, već 29. juna kada se igra prva kvalifikaciona utakmica za Ligu Evrope. A ko će joj biti prvi protivnik znaće se nakon žreba za prvu i drugu rundu kvalifikacija koji je zakazan za 19. jun.

Autor: S. Krajnović