Početna Sport Internacionalni košarkaški kamp “Došao sam da igram” na Fruškoj gori

Internacionalni košarkaški kamp “Došao sam da igram” na Fruškoj gori

0

kamp_Letenka

Na fruškogorskom izletištu Letenka već se sedmi dan održava internacionalni košarkaški kamp “Došao sam da igram” na kojem učestvuje 150 mladih iz bivše Jugoslavije (Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije). Projekat koji je organizovan u formi kampa i dnevne edukacije okuplja mlade košarkaše i košarkašice, a za sve ušesnike u potpunosti je besplatan po čemu je jedinstven u ovom delu Evrope.

Organizator Mihajlo Delić kaže da je kamp ove godine ugostio i decu sa posebnim potrebama kao i onu bez roditelja.

Pokušavamo da predstavimo sport i obrazovanje mladih kao pravo, a ne kao privilegiju. Mislim da je besplatni sport jedna od krucijalnih tema za naše društvo jer, osim zdravog razvoja, važan je i za razvoj, odnos prema životu i sportu uopšte“, istakao je Delić.

kosarkaski_kamp

Deca imaju dnevno dva treninga i dva predavanja renomiranih predavača s najboljih svetskih univerziteta iz SAD, Japana, Norveške…
Pričamo o toleranciji, poverenju, obrazovanju, volonterizmu, društvenom aktivizmu i svemu bitnom za život. Imamo planove da sve dignemo na još viši nivo i naša ideja je da taj program postane prepoznatljiv u regionu i svetlo ka pravom putu kako bi pristup mladih sportu trebalo da izgleda“, rekao je Delić.

Omladinski košarkaški kamp je u utorak posetio i američki ambasador Majkl Kirbi navodeći da je dobro sve što se radi na temu pomirenja i da je važno da deca nauče da rade sa ljudima iz regiona.

Tom procesu pomažu i aktivnosti poput ovakvih u kojima učestvuju najmlađi“, rekao je Kirbi istakavši veliki značaj zajedničkog rada i igranja u timu dece u regionu Balkana.

Član Gradskog veća zadužen za sport Predrag Svilar smatra da kamp ima veliku važnost.

Sport je bitan i s aspekta zdravlja, a na kampovima ovog tipa uspostavlja se među decom komunikacija drugog tipa, manje tehnologije, više druženja. Ovde se stiče i znanje o vrednosti rada, pomoći drugima i neke vrednosti koje su neophodne za život“, rekao je Svilar.

Kamp se inače održava osmu godinu za redom, a ovogodišnji promoter je naš proslavljeni vaterpolo reprezentativac Slobodan Soro. Deca će na Letenci biti do subote. Organizaciju su podržali Ministarstvo omladine i sporta, Grad Novi Sad, Pokrajinska vlada, ambasada SAD i kompanija “Fruktal”.

Autor: 021.rs
Foto: Branislav Lučić