Početna Sport Kazna za Partizan zbog “pola Mađar – pola ustaša” na “Karađorđu”

Kazna za Partizan zbog “pola Mađar – pola ustaša” na “Karađorđu”

0

Fudbalski savez Srbije kaznio je FK Partizan zbog uvredljivog i šovinističkog navijanja njegovih pristalica na utakmici protiv Vojvodine u Novom Sadu.

Disciplinska komisija FSS na vanrednoj sednici donela je odluku da suspenduje stadion Partizana do daljeg, pa će igrači u crno-belim dresovima prvu utakmicu plej-ofa protiv Čukaričkog igrati pred praznim tribinama. Odluka saveza se može produžiti i na ostale utakmice u šampionatu.

Navijači Partizana, koji su na “Karađorđu” bili podeljeni u tri frakcije zbog međusobnog sukoba, u nekoliko navrata pevali su uvredljivu pesmu na račun navijača i igrača domaćeg tima. Stihovi “pola Mađar – pola ustaša” dobro su poznati, kako novosadskoj publici i navijačima “stare dame”, tako i celokupnoj fudbalskoj javnosti, jer ovo nije prvi put da zbog šovinističkog ispada svojih navijača beogradski klub ispašta.

Iako su navijači pesmu pevali u prvom poluvremenu, sudija Miloš Đorđić prekinuo je meč u 70. minutu. Kapiten Partizana Stojković pokušao je da umiri navijače, ali oni su nastavili skandiranje, zbog čega je glavni arbitar meča odlučio da povuče igrače sa terena.

Utakmica je nastavljena posle petnaestak minuta prekida, ali je nastavljeno i šovinističko skandiranje navijača gostujućeg tima.

Zanimljivo je da se FK Vojvodina nije oglašavala ovim povodom, iako je to činila u ranijim slučajevima. Sličan scenario viđen je 2017. godine, kada je utakmica takođe bila prekinuta, a uprava novosadskog kluba napustila je stadion u Beogradu. Tada su apelovali na čitavu “fudbalsku Srbiju” da učini sve što se može, kako bi se iskorenio šovinizam i primitivizam sa stadiona.

Stvar se bila usijala i 2011. godine, posle finala Kupa Srbije, kada su se navijačima u sramotnom skandiranju pridružili i igrači beogradskog tima, zbog čega je Vojvodina najavila tužbe protiv njih. Tadašnji predsednik Voše Ratko Butorović rekao je za 021.rs rečenicu koja se i danas ponavlja: “Mi nismo ustaše, a da smo Mađari, ne bi nas bilo sramota”.

Izvor: 021
Foto: Pixabay