Početna Sport Na stadion samo uz sve lične podatke: Za nasilje na tribinama preti...

Na stadion samo uz sve lične podatke: Za nasilje na tribinama preti kazna zatvora

0

Skupština Srbije usvojila je više izmena i dopuna Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja kojim treba da se podigne stepen bezbednosti.

Novina je da će klubovi ubuduće morati da dostave policiji ime, prezime i JMBG svakog navijača koji kupi ulaznicu, dok jedan navijač može da kupi najviše četiri karte.

Obaveza organizatora, po novom Zakonu je, da ulaze otvori najkasnije dva sata pre početka pripredbe povećanog rizika, odnosno sat vremena kod ostalih priredbi.

Pod nasiljem i nedoličnim ponašanjem na sportskim priredbama smatraće se naročito pokušaj unošenja ili unošenje u sportski objekat ili isticanje obeležja kojima se vređaju nacionalna, rasna, verska ili druga osećanja ili se na drugi način izaziva mržnja ili netrpeljivost koja može da dovede do fizičkog sukoba.

Kaznu od milion do dva miliona dinara ubuduće će plaćati sportski savez, društvo ili organizacija koji ne osiguraju bezbedno održavanje utakmice ili ne angažuju redarsku službu.

Zatvor od 30 do 60 dana, odnosno novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara, čeka one koji fizički napadnu učesnike utakmice, uništavaju imovinu, unose pirotehnička sredstva, alkohol ili predmete kojima mogu naneti drugima povrede, skrivaju identitet šalovima, pale navijačke rekvizite.

Izmene ovog zakona donete su i kako bi se usaglasio sa izmenama zakona o detektivskoj delatnosti i o predlogom zakona o privatnom obezbeđenju, koji su takođe usvojeni.

Izvor: B92/Beta
Foto: Pixabay