Početna Sport Nastavak Državnog tekbol prvenstva u Novom Sadu: Počinje borba za nacionalni dres...

Nastavak Državnog tekbol prvenstva u Novom Sadu: Počinje borba za nacionalni dres na Svetskom tekbol prvenstvu ove jeseni!

0

Srpska Challenger serija nastavlja se turnirom u Novom Sadu 26. i 27. juna, a završava se 17. i 18. jula u Beogradu, kada će biti poznato i koji takmičari i takmičarke će obući nacionalni dres na Svetskom tekbol (teqball) prvenstvu ove jeseni!

Srpska Challeger serija startovala je jesenas turnirima u Novom Sadu i Beogradu, kada su trijumfovali Bogdan Marojević i Nikola Mitro, svetski šampioni i vicešamioni 2018. i 2019. godine. Marojević je tada izborio prvo mesto u kategoriji singl, a Mitro u kategoriji miks dubl, dok su zajedno izborili i zlato u kategoriji dubl.

Ambasadori ovog sporta u Srbiji su as „Mančester Junajteda“ Nemanja Matić koji se takmičarima obratio video porukom i nekadašnji igrač „Anderlehta“ Milan Jovanović koji je prisustvovao finalnim mečevima u Novom Sadu, dok je beogradskom finalu prisustvovao i legendarni “partizanovac” i počasni predsednik Srpskog saveza za sportsku rekreaciju i teqball Ivan Ćurković.

Nastavak Državnog tekbol prvenstva bio je odložen kao i samo Svetsko prvenstvo, usled epidemije koronavirusa, ali je ovaj sport nastavio da se jednako nezaustavljivo širi i da u našoj zemlji i širom planete svakoga dana dobija nove igrače i fanove među ljubiteljima fudbala, futsala i tenisa glavom.

To dokazuje i odluka Evropskog olimpijskog komiteta (EOC) koji je početkom meseca objavio da će tekbol biti uključen u program Evropskih igara 2023. godine u Krakovu-Malopoljskoj, kao jedan od 16 sportova koji se igraju za medalju. Takođe, sve je izvesnije i da bi 2028. godine u Los Anđelesu, tekbol mogao postati olimpijski sport, što i ne čudi kada se zna da Svetska tekbol federacija (FITEQ) osnovana 2017. godine, već predstavlja krovnu organizaciju za hiljade takmičara i 105 nacionalnih tekbol saveza, među kojima je i Srpski savez za sportsku rekreaciju i tekbol.

Ovih dana, uoči nastavka Srpske Challenger serije, svim ljubiteljima i ljubiteljkama sporta iz naše zemlje omogućena je besplatna obuka za sudije i trenere.

Pozivamo sve zainteresovane kandidate i kandidatkinje za sudije i trenere/trenerice da se do 19. juna registruju na sajtu fiteq.org i prođu obavezni onlajn kurs. Kandidati i kandidatkinje koji to učine od 21. do 25. juna u Novom Sadu imaće svoje mesto na takođe besplatnoj obuci koju će održati FITEQ eksperti za sudijsku B licencu odnosno prvu licencu za trenere. Pridružite se velikoj porodici tekersa u Srbiji!

Autor: NSHronika.rs
Foto: Srpski savez za sportsku rekreaciju i teqball