Početna Sport Nikola Marković: Imamo dobar sastav, spoj mladosti i iskustva koji može da...

Nikola Marković: Imamo dobar sastav, spoj mladosti i iskustva koji može da donese nove trofeje!

0

rukomet1

Novi trener Nikola Marković prvi put po preuzimanju kormila aktuelnog šampiona Srbije govorio je za klupski sajt.

Šta za Vas znači dolazak na mesto šefa stručnog štaba RK Vojvodina?

Počastvovan sam što ću predvoditi Vojvodinu. Svi znamo da je reč o ozbiljnom klubu, najboljem u Srbiji. Vojvodina odavno gradi ime na balkanskim prostorima, a velikih ambicija ima i u evropskim okvirima.

Koliko ste zadovoljni kvalitetom ekipe. Da li je kadra da ponovi uspehe iz prethodnog perioda?

Imamo veliku obavezu iz prethodnih sezona. Jurišamo na nove trofeje. Imamo dobar sastav, spoj mladosti i iskustva koji može da, posebno u domaćim takmičenjima, pokaže sav svoj kvalitet. Imamo i solidnu grupu u Ligi šampiona. Protivnicu su nešto kvalitetniji od nas, ali mi ćemo gledati da na domaćem parketu im se suprostavimo na najbolji mogući način.

Vojvodinu je napustilo dosta igrača, kao što su Elezović, Kocić, Lazović. Stigla su pojačanja, poput, Rastvorceva, Pralice, Trkulje, Guglete. Da li je ekipa jača u odnosu na prošlu sezonu?

Pa, ne bih licitirao o tome. Ja ću se truditi da, kao i u kadetskoj reprezentaciji, napravim jedan dobar kolektiv u kojem se jasno znaju uloge i odgovornosti. Mnogo smo dobili doslaskom Rastvorceva koji je sigurno bio jedan od najboljih bekova Evrope. Ima želju da se dokaže i u poznim godinama i sigurno da on predstavlja pojačanje koje će nadomestiti odlazak Elezovića. Što se tiče golmana, otišao nam je Kocić, a pošto na tržištu nema tog kvaliteta, odlučili smo se da pružimo šansu našim mladim snagama. Naravno, ako u tom delu bude bilo problema, prirodno je da će se tražiti novo rešenje.

Vojvodina ima pleadu mladih igrača koji su već okusili nastup u regionalnoj ligi i u Evropi. Kako sa njima?

Ja se držim pesme Panonskom mornara Đorđa Balaševića koji kaže “Kad imaš mladog petla, ne daj mu da se pati”. Ja se tog pravila držim i u sportu. Zaista, imamo bisere kao što su Jovanović, Arsenić i Ranisavljević koji treba u nekom narednom periodu da budu nosioci nove generacije ne samo Vojvodine, već i državnog tima. Normalno, dobiće oni šansu, ali u skladu sa njihovim razvojem. Nadam se da ću uspeti da spojim njihovu želju za napredovanjem i naš rezultatski cilj.

rukomet

Vojvodinu očekuje nastup u Ligi šampiona. Igraće se u novosadskom Spens-u. Mnogi se nadaju većoj podršci navijača koja je često izostala prethodnih godina. Kako na to gledate?

Liga šampiona je privilegija. Ja sam imao sreće i osetio to dok sam bio u Crvenoj zvezdi. To je čast za sve, posebno za mlade igrače. Što se tiče navijača, jasno je da bez njih cela ova priča nema smisla. Oni treba da budu motorna snaga. Vetar u leđa. Na domaćem terenu zaista mislim da možemo mnogo.

Da li osećate pritisak javnosti koja, nakon niza titula, očekuje iskorak i u Evropi?

To je normalno. Svako ima pritisak u bilo kom poslu koji obavlja. Mi ne bežimo od toga, ali isto tako ni ne obećavamo. Ono što je sigurno je to da ćemo se truditi da pružimo jednu dopadljivu igru. Ako to bude bilo po ukusu i nas i publike, onda ne sumnjam u rezultat.

U igri, šta je adut Vojvodine?

Svakako odbrana. Mi smo spremni za više zona. Imamo visoku, snažnu ekipu. Igraćemo 6:0, 5:1 i još neke modelitete shodno protivniku. U zonskoj odbrani 6:0 imamo bar četiri igrača, dvometraša, koji mogu da igraju centralne halfove. Imamo snažne pokretne igrače i na pozicijama 2 i 5. I krila su nam odlična, već prilično iskusna, poput, Stankovića i Marjanovića, a imamo i mlađe Smiljanića, Gugletu, Petrovića koji mogu da energijom povuku brz centar, kontranapad.

Koliko ste zadovoljni stručnim štabom? Bićete odsutni izvesno vreme usled nastupa kadetske reprezentacije na Svetskom prvenstvu.

Zadovoljan sam saradnjom. Bez obzira što neću biti prisutan u ovodnoj fazi priprema sa saradnicima sam sve utanačio. Aleksandar Ivančević radi kondiciju, on je vrhunski stručnjak za tu oblast. Dragan Kukić je već bio u Vojvodini i dobro poznaje rad o ovom klubu. Milan Mirković mi je bio saigrač, a bio sam mu i trener. Odličan momak, njegovo vreme trenera tek predstoji. Tu je i team manager Snežana Vukanović. To je stručni štab koji može i mora da ostvari zacrtane ciljeve.

Poruka simpatizerima Vojvodine bila bi?

Imajte poverenja. Klub ima viziju, a naše je da je sledimo. Vojvodina je rukometni brend. Novi Sad je grad rukometa. Vidimo se u hali i da se zajedno radujemo novim uspesima!

Autor i foto: www.rkv.rs