Početna Sport Novi Sad sportom i kulturom protiv narkomanije i alkoholizma kod mladih

Novi Sad sportom i kulturom protiv narkomanije i alkoholizma kod mladih

0

Na sednici Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu, gradonačelniku Milošu Vučeviću predstavljen je paket mera koji podrazumeva uvođenje dodatnih školskih aktivnosti – sekcija i kreativnih radionica koje obuhvataju sport, kulturu i umetnost, u kojima će đaci učestvovati tokom cele školske godine.

Planirano je da se redovno organizuju školska i međuškolska takmičenja u sportu i raznim drugim disciplinama i da najbolji učenici budu nagrađivani, kao i da se deci omogući da posećuju pozorište i druge kulturne institucije.

Vučević je rekao da je zadatak celog društva preventivno delovanje kako bismo imali bezbednu sredinu i još bolju organizaciju društvenog života mladih.

“Roditelji, škole, policija i Grad su na istom zadatku, zajedno pravimo sinergiju da ponudimo alternativu deci, da ih usmerimo kako da što kvalitetnije provedu svoje slobodno vreme. Smatram da je veoma važno da se čuje i glas učenika putem Školskog parlamenta, da oni kažu koja su njihova interesovanja i očekivanja i na koji način bi oni voleli da obogate svoj društveni život, ali na zdravim osnovama. Koordinaciono telo će imati punu podršku Grada u sprovođenju predloženih mera pružanja alternative mladima, kako bi se smanjila stopa narkomanije i alkoholizma. Mere, koje će uvesti Grad u saradnji sa školama i što je najvažnije, roditeljima, imaju za cilj podizanje bezbednosti maloletnika u gradu i njihovog kvalitetnijeg života”, rekao je gradonačelnik.

Do sada je Grad Novi Sad omogućio deci osnovnoškolskog uzrasta besplatno bavljenje sportom u školskim salama, a cilj je da se to preslika i na učenike srednjih škola.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno i izuzetno važno da se u novosadskim osnovnim školama krene sa edukacijama za roditelje na kojima će ih stručne osobe uputiti u problematiku narkomanije i alkoholizma među mladima, ali ih i upoznati sa alternativnim načinima kako bi svojoj deci mogli pomoći da ostanu dalje od te pošasti.

Inače, statistički podaci Policijske uprave Novi Sad pokazuju da je na teritoriji Južnobačkog okruga tokom protekle školske godine za 13 odsto smanjen broj slučajeva vršnjačkog nasilja koji su se desili u školi ili neposrednom okruženju, a prijavljeni su policiji. Takođe, za 36 procenata je smanjen broj krivičnih dela koja su evidentirana u školi i okruženju.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay