Početna Sport Novi talenat srpskog tenisa: Novosađanin Strahinja Mušicki spreman za ATP tur

Novi talenat srpskog tenisa: Novosađanin Strahinja Mušicki spreman za ATP tur

0

Novosađanin Strahinja Mušicki (18) jedan je od naših najperspektivnijih tenisera. Ove godine, neposredno pre prekida sezone zbog Kovida-19, osvojio je treće mesto na državnom prvenstvu za juniore, a isti plasman ostvario je i na pokrajinskom. Njegov talenat su prepoznali u Nemačkoj kao i u Akademiji Novak našeg proslavljenog tenisera.

„Pozvan sam prošle godine da igram Bundes ligu za juniore i seniore u Berlinu gde sam ostvario 9 pobeda u 11 mečeva. Takođe sam osvojio treće mesto na Audi kupu. Ove godine dobio sam poziv od nekoliko inostranih kampova. Tu je i akademija Novak u Beogradu. Još uvek je to u fazi razmišljanja, ali prija interesovanje. Akademija Novak ima ozbiljan koncept sa ciljem da igrači u Srbiji imaju svetske uslove“, počeo je priču mladi Novosađanin koji se osvrnuo na susret sa najboljim teniserom sveta.

„Novaka Đokovića sam imao priliku lično da upoznam, da prisustvujem treninzima kada je on u Beogradu. Izvanredan je čovek. Znam njegovu životnu priču kroz tenisko odrastanje i to mi predstavlja dodatni motiv da uspem u ovom sportu“, kaže on.

Strahinja trenira u teniskom klubu Sajmište. Osvrnuo se na to koliko su teniski treninzi naporni.

„Svi znamo koliko je to zahtevan sport. Mečevi traju po 3-4 sata. Zato je svaki segment u igri važan. Da biste uspešno igrali morate biti strahovito dobro fizički pripremljeni, a priprema utiče i na koncentraciju, motivaciju, izdržljivost. Međutim glava je najvažnija. To najbolje vidimo u Novakovom primeru. Svi vrhunski teniseri su vrhunski fizički pripreljeni, imaju vrhunsku tehniku, a na kraju kada odlučuje jedan poen za titulu, glava je ta koja je presudna“, ističe Strahinja, svestan tog mentalnog značaja u teniskoj igri, otkrivajući nam da skoro svaki dan prelazi biciklom po 15 kilometara.

„Kada želite profesionalno da se bavite nekim sportom onda vam je svaki minut proveden tokom dana posvećen tome. Ja i kada nisam na teniskom terenu pokušavam da na razne načine utičem na svoju fizičku spremu. Poznato je da su treninzi jako naporni. To je nekad i po 6 sati treniranja. Odricanja su velika, ali kada imate cilj onda je sve lako“, istakao je Strahinja koji uspeva da bude odličan đak i da profesionalno trenira tenis.

„Veliku zahvalnost dugujem mojoj gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj i sportskom odeljenju čiji direktor Radivoj Stojković i profesori, a posebno moj razredni starešina Dušan Knežević, razumeju potrebe sportista, ali isto tako i traže od učenika da budu uspešni i u školi. Meni škola nije teška iako imam vrlo malo vremena za učenje. Zapravo učenje mi je podstrek jer znam da ako sve naučim i ako dobijem dobre ocene, onda ću moći i više vremena da provedem na teniskom terenu“, dodaje on.

Poznato je da je tenis izuzetno skup sport. Mnogi su odustali usled nedostatka novca za finansiranje treninga i turnira.

„Neizmerna zahvalnost mojim roditeljima koji već osam godina finansiraju moje treninge, opremu, kotizacije, smeštaj, ishranu i mnoge druge stvare koje su neophodne da bi teniser mogao da se priprema. Nažalost mnogi moji vršnjaci su odustali jer je potrebno jako mnogo novca. Ja nekako verujem da će se trud, požrtvovanje i predanost isplatiti i da će neko to prepoznati i nagraditi kroz određeno sponzorstvo čime će ulagati u mlade koji će to vratiti vrhunskim rezultatima i naravno promocijom sporta i svoje zemlje“, završio je priču Strahinja Mušicki koga uskoro očekuju i prvi izazovi na ATP turu.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay