Početna Sport Novosađani predstavljaju Srbiju na Svetskom tekbol prvenstvu od 8. decembra

Novosađani predstavljaju Srbiju na Svetskom tekbol prvenstvu od 8. decembra

0

Svetsko tekol (teqball) prvenstvo biće održano od 8. do 11 decembra u gradu Gljivice (Gliwice) u Poljskoj, objavio je izršni odbor Svetske tekbol federacije (FITEQ) Praznik svih tekersa u svetu odigraće se u Gljivice Areni, koja je jedna od najvećih zatvorenih multi funkcionalnih sportskih dvorana, a takmičari i takmičarke će se nadmetati u muškoj i ženskoj singl, muškoj i ženskoj dubl i miks-dubl kategoriji.

Srbiju će na najprestižnijem i najvećem tekbol događaju predstavljati šampionski tim Bogdan Marojević, Nikola Mitro i Maja Umićević, koji su se za tu čast izborili tokom dvodnevnih turnira u tržnim centrima “Promenada” u Novom Sadu i “Galerija” u Beogradu u junu i avgustu.

SRBTEQ je za naš tim obezbedio prostor, uslove i stručnjake za pripremu, a Under Armour – nacionalne dresove. Uz malo podrške sponzora, institucija i navijača, Srbija ima velike šanse da zablista na svetskom tronu.

Tome u prilog govori činjenica da su do sada održana tri svetska tekbol prvenstva, a Mitro i Marojević poneli su titule svetskih šampiona i vicešampiona 2018. i 2019. godine.

Pored toga, Marojević i Mitro su na na gran pri takmičenju koje je u okviru European Teqball Tour održano od 5. do 7. novembra u mestu Chelm u Poljskoj, u dubl kategoriji pobedili aktuelne svetske prvake Čabu Banjika i Adama Blažovića, sa 12:7, 7:12 i 12:4. Takođe, Nikola Mitro je sa svojom sjajnom partnerkom Majom Umićević na istom turniru odneo zlato i u kategoriji miks-dubl, pobedivši u finalu Čabu Banjika i njegovu saigračicu Žanet Janiček sa 12:11 i 12:9.

Podsetimo, Marojević i Mitro su aktuelne svetske prvake pobedili i krajem septembra na turniru u mestu Červia, u Italiji, a Mitro i Umićević su tada u Srbiju poneli i srebro u kategoriji miks–dubl.

Tekbol (teqball) je najbrže rastući sport u svetu koji se umesto na terenu igra na specijalnom zakrivljenom stolu (TEQBOARD) i svakoga dana dobija nove igrače i fanove među ljubiteljima fudbala, futsala i tenisa glavom. Evropski olimpijski komitet (EOC) objavio je
početkom juna da će tekbol biti uključen u program Evropskih igara 2023. godine u Krakovu – Malopoljskoj, kao jedan od 16 sportova koji se igraju za medalju. Očekuje se da 2028.

godine u Los Anđelesu, tekbol postane i olimpijski sport, što i ne čudi kada se zna da Svetska tekbol federacija (FITEQ) osnovana 2017. godine, već predstavlja krovnu organizaciju za hiljade takmičara i 114 nacionalnih tekbol saveza, među kojima je i Srpski savez za sportsku rekreaciju i tekbol (SRBTEQ).

Autor: NSHronika.rs
Foto: Srpski savez za sportsku rekreaciju i teqball SRBTEQ