Početna Sport Novosađani predstavljaju Srbiju na Svetskom tekbol prvenstvu od 8. decembra

Novosađani predstavljaju Srbiju na Svetskom tekbol prvenstvu od 8. decembra

Svetsko tekol (teqball) prvenstvo biće održano od 8. do 11 decembra u gradu Gljivice (Gliwice) u Poljskoj, objavio je izršni odbor Svetske tekbol federacije (FITEQ) Praznik svih tekersa u svetu odigraće se u Gljivice Areni, koja je jedna od najvećih zatvorenih multi funkcionalnih sportskih dvorana, a takmičari i takmičarke će se nadmetati u muškoj i ženskoj singl, muškoj i ženskoj dubl i miks-dubl kategoriji.

Srbiju će na najprestižnijem i najvećem tekbol događaju predstavljati šampionski tim Bogdan Marojević, Nikola Mitro i Maja Umićević, koji su se za tu čast izborili tokom dvodnevnih turnira u tržnim centrima “Promenada” u Novom Sadu i “Galerija” u Beogradu u junu i avgustu.

SRBTEQ je za naš tim obezbedio prostor, uslove i stručnjake za pripremu, a Under Armour – nacionalne dresove. Uz malo podrške sponzora, institucija i navijača, Srbija ima velike šanse da zablista na svetskom tronu.

Tome u prilog govori činjenica da su do sada održana tri svetska tekbol prvenstva, a Mitro i Marojević poneli su titule svetskih šampiona i vicešampiona 2018. i 2019. godine.

Pored toga, Marojević i Mitro su na na gran pri takmičenju koje je u okviru European Teqball Tour održano od 5. do 7. novembra u mestu Chelm u Poljskoj, u dubl kategoriji pobedili aktuelne svetske prvake Čabu Banjika i Adama Blažovića, sa 12:7, 7:12 i 12:4. Takođe, Nikola Mitro je sa svojom sjajnom partnerkom Majom Umićević na istom turniru odneo zlato i u kategoriji miks-dubl, pobedivši u finalu Čabu Banjika i njegovu saigračicu Žanet Janiček sa 12:11 i 12:9.

Podsetimo, Marojević i Mitro su aktuelne svetske prvake pobedili i krajem septembra na turniru u mestu Červia, u Italiji, a Mitro i Umićević su tada u Srbiju poneli i srebro u kategoriji miks–dubl.

Tekbol (teqball) je najbrže rastući sport u svetu koji se umesto na terenu igra na specijalnom zakrivljenom stolu (TEQBOARD) i svakoga dana dobija nove igrače i fanove među ljubiteljima fudbala, futsala i tenisa glavom. Evropski olimpijski komitet (EOC) objavio je
početkom juna da će tekbol biti uključen u program Evropskih igara 2023. godine u Krakovu – Malopoljskoj, kao jedan od 16 sportova koji se igraju za medalju. Očekuje se da 2028.

godine u Los Anđelesu, tekbol postane i olimpijski sport, što i ne čudi kada se zna da Svetska tekbol federacija (FITEQ) osnovana 2017. godine, već predstavlja krovnu organizaciju za hiljade takmičara i 114 nacionalnih tekbol saveza, među kojima je i Srpski savez za sportsku rekreaciju i tekbol (SRBTEQ).

Autor: NSHronika.rs
Foto: Srpski savez za sportsku rekreaciju i teqball SRBTEQ