Početna Sport Novosađanke vole borilačke veštine: Prva “rEvolucija” oduševila posetioce

Novosađanke vole borilačke veštine: Prva “rEvolucija” oduševila posetioce

0

Revija isključivo ženskih borilačkih mečeva “rEvolucija” prva i jedina na ovim prostorima održana je u nedelju u Novom Sadu u Maloj Dvorani Spensa. Program je počeo u 18 časova, a voditelj je bio novinar David Matković.

Suprotno tradiciji, na ovom meču svi učesnici, od sportista preko sudija i lekarskog tima, bile su žene. Iniciatorka ovog događaja dugogodišnja novinarka, reprezentativka i vicešampionka u Savate Boksu Sandra Zekić navodi da je želela da upozna naše društvo sa uspešnim devojkama u borilačkim sportovima.

– Ono što većina ne zna je da Novi Sad ima prvu i jedinu ženu u Srbiji koja je osvojila pedeset sedam godina star međunarodni bokserski turnir beogradski Pobednik. Reč je o Anđeli Branković koja trenutno juri normu za olimpijadu u Tokiju. Iz Novog Sada su i dve svetske šampionke u kik-boksu Aleksandru Krstić i Teodoru Manić, a iz ovog grada je i aktuelna evropska prvakinja i osvajačica svetskih borilačkih igara u Savate boksu Kristina Džolić. Najveće uspehe postigla je i Jelena Kuburić pionirka jugoslovenskog boksa i kik-boksa osvajačica domaćih i internacionalnih medalja, a danas važi za jednu od najvažnijih svetskih sudija u ringu, istakla je Zekić koja je dva puta bila vicešampionka evrope i jednom osvajačica bronzane medalje, a poslednjih nekoliko godina i profesionalna bokserka.

Pored meča u profesionalnom boksu između Sandre Zekić i Aleksandre Ivanović koji je završen nerešeno rezultatom 38:38, nakon kojeg su obe takmičarke dobile nagradne pehare, specialno iznenađenje za Sandru bio je dolazak njene majke koja je prvi put u životu pogledala njen meč i uručila joj nagradu.

Pre samog meča održano je šest uvodnih borbi iz kategorije kik-boksa, savate boksa i lou kik-boksa. Gledaocima je predstavljen program rekreativnog boksa teretane World Klas jednog od partnera Revolucije u kategoriji boks do 54 kg, gde su se borile Anđela Ilić i Dragana Jovanović koja je pobedila. Drugi meč do 57 kg odigrala je Dajana Grmuša protiv Anđele Branković koja je odnela pobedu. U trećem meču, do 80 kg, pobedu je odnela Bojana Dragičević koja je nadjačala Željanu Amidžić.

U kik-boks turniru trijumfovala je Tijana Drašković, naspram Dunje Boćan, u savate boksu pobedu odnela Jelena Sedoglavić koja je nadigrala Mionu Vujošević, dok je u K1 disciplini, Marina Đekić nadjačala Marijanu Dasović.

Veliku podršku Revoluciji pružio je i pokrainski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez. Na kraju programa, Sandra Zekić se zahvalila svim divnim ljudima koji su bili deo Revolucije „Ovo je prva rEvolucija, nadam se da će se nastaviti i da će na taj način žene u borilačkim sportovima biti vidljivije“, istakla je Sandra.

Autor: Milica Ćirić
Foto: Unsplash