Početna Sport Odbojkaši Vojvodine ponovo će igrati u grupnoj fazi Lige šampiona

Odbojkaši Vojvodine ponovo će igrati u grupnoj fazi Lige šampiona

0

Evropska odbojkaška konfederacija saopštila je spisak klubova u obe konkurencije koji će učestvovati u CEV Ligi šampiona 2023, Kupu CEV 2023. i Kupu izazivača 2023.

Srbiju će naredne sezone predstavljati rekordnih devet klubova, maksimalnih pet u konkurenciji odbojkašica i četiri u konkurenciji odbojkaša.

Žreb za kvalifikacije Lige šampiona, kao i za Kup CEV i Kup izazivača obaviće se u utorak, 28. juna u 12 časova u Evropskom radiodifuznom centru (BCE) u Luksemburgu.

U konkurenciji odbojkašica, Crvena zvezda će igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Železničar iz Lajkovca će igrati u Kupu CEV, dok će u Kupu izazivača igrati Jedinstvo iz Stare Pazove, Ub i TENT, koji je dobio specijalnu pozivnicu CEV zahvaljujući rezultatima postignutim u poslednje dve sezone (polufinale Kupa CEV 2021. i polufinale Kupa izazivača 2022.).

U konkurenciji odbojkaša, Vojvodina će igrati ponovo u grupnoj fazi Lige šampiona, dok će Partizan, Crvena zvezda i Radnički iz Kragujevca igrati u Kupu CEV.

Postoji mogućnost da Srbija ima i maksimalnih 11 ekipa u Evropskim kupovima, pošto su za BVA Kup prijavljene odbojkašice Partizana i odbojkaši Spartak iz Subotice. CEV je saopštio da BVA Kup mora da se odigra do 15. septembra u konkurenciji odbojkaša, odnosno do 20. oktobra u konkurenciji odbojkašica.

Za razliku od prethodnih sezona, ove godine iz kvalikacija u grupnu fazu Lige šampiona u konkurenciji odbojkašica plasiraće se tri ekipe, a u kvalifikacijama će igrati osam: Crvena zvezda, Gent (BEL), Jedinstvo Brčko (BIH), Mladost Zagreb (CRO), Tenerife La Laguna (ESP), Poki Kusamo (FIN), Vašaš Budimpešta (HUN) i Kalcit Kamnik (SLO).

U CEV Ligi šampiona 2023. direktan plasman u četvrtfinale izboriće pobednici pet grupa u obe konkurencije, dok će pet drugoplasiranih ekipa i najbolja trećeplasirana ekipa igrati u osmini finala, odnosno kvalifikacijama za četvrtfinale. Preostale četiri trećeplasirane ekipe će takmičenje nastaviti u četvrtfinalu Kupa CEV.

Pobednici CEV Lige šampiona 2023. u obe konkurencije osvojiće po 500.000 evra, pobednici Kupa CEV po 80.000 evra, a pobednici Kupa izazivača po 50.000 evra.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay