Početna Sport Odbojkaški klub “Respekt” obeležio šest godina postojanja

Odbojkaški klub “Respekt” obeležio šest godina postojanja

0

Odbojkaški klub “Respekt” iz Novog Sada prošlog meseca proslavio je šest godina postojanja. Od 1. decembra 2016. godine, kada je održan prvi trening u Kovilju, talentovane mlade odbojkašice, od pretpionirske do seniorske selekcije, postepeno su nizale uspehe širom Vojvodine.

Godinu dana nakon osnivanja, klub se razvijao, da bi nakon povećanja broja članova treninzi bili premešteni u sportsku halu OŠ “Đura Jakšić” u Kaću, gde se i danas pripremaju mladi talenti, koji svakodnevno dolaze i iz drugih okolnih mesta, Budisave, Šajkaša, Titela, Vrdnika i Novog Sada. Osim glavnih treninga, u Kovilju i Šajkašu uporedo se organizuje škola odbojke za devojčice i dečake do petog razreda.

“Za kratko vreme uspeli smo da oformimo sve selekcije, seniorsku, koja se takmiči u drugoj vojvođanskoj ligi, juniorsku, koja učestvuje u prvenstvu Vojvodine, kao i kadetsku i pionirsku, koje se takmiče u gradskim ligama”, istakao je trener i predsednik kluba Velibor Stojšić. “Tokom godine svi odbojkaški klubovi organizuju mini-turnire škola odbojke, te se takmičimo u celoj Vojvodini. Za ovih šest godina dosta smo proputovali i uspostavili saradnju sa klubovima iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.”

Odbojkaški klub “Respekt” godinama postavlja sve veće ciljeve, a kao dokaz vrednog i napornog rada jeste podatak da je ove godine u konkurenciji od 800 klubova u zemlji osvojio 11. mesto u kategoriji generacije pretpionira. Talentovane odbojkašice mlađih kategorija postigle su odličnom igrom sjajne rezultate, te sa 98 pehara klub učinile jednim od najtrofejnijih u Srbiji.

“Uskoro očekujem da i seniorska selekcija niže velike uspehe, naročito kada mlađe generacije stasaju u ozbiljne igrače”, kaže naš sagovornik, napominjući da se u klubu vodi računa o igračkom, ali i mentalnom razvoju budućih odbojkašica, te da su angažovana četiri trenera, kao i psiholozi, dok se svi lekarski pregledi organizuju u Pokrajinskom zavodu za sport. “Roditelji vole što smo pravični i što negujemo sportska pravila. Smatram da je za njih i školski uspeh veoma bitan, tako da se treneri često pozabave problematikom i kad je u pitanju ponašanje van treninga. U današnje vreme moramo da budemo dobri psiholozi. Težimo da im pružimo maksimalne uslove za rad, imamo 150 članova, a skoro svako dete ima svoju loptu. To je neverovatno za jedan mali klub.”

Najmlađe dete u klubu ima pet godina, dok je doskora najstariji član imao čak 30 godina. Predsednik kluba Velibor Stojšić tvrdi da je, osim fizičkog i mentalnog razvoja, važno učenje pravim vrednostima, pa tako ni rezultat neće izostati.

“Odbojka nije kontaktni sport i mnogo utiče na razvoj dece u mentalnom smislu, jer uče taktički i tehnički da se nadmeću u takmičenju, ističe Stojšić. “Deca uče lepe manire i kako da poštuju protivnika, jer odbojka važi za gospodski sport, pa je i fer-plej jednako važna karika.”

On dodaje da je odbojka veoma važna za decu koja imaju krivu kičmu ili ravne tabane, te da je neophodno da se udalje od nezdravog života i da doktori uvek preporučuju bavljenje sportom srazmerno njihovom razvoju.

“Trudimo se da deca treniraju kod nas ukoliko imaju zdravstveni problem. A ako budu naučila da se druže i dele stvari među sobom, razviće se u zdrave ljude i velike igrače”, zaključuje Stojšić.

Izvor: Dnevnik.rs/A. Čegar
Foto: Odbojkasi klub Respekt/Facebook/prtsc