Početna Sport Održan prvi Jesenji Fruškogorski maraton!

Održan prvi Jesenji Fruškogorski maraton!

0

maraton

Ljubitelji šetnje i Fruške gore uživali su za vikend na prvom Fruškogorskom maratonu, koji je bio rekreativnog karaktera. Staza je bila izazovna, naporna i tehnički teška za prelaženje.
Za one koji vole prirodu vreme nije bila prepreka. Iako u gradu nije bilo snega, na obroncima Fruške gore beli pokrivač učinio da maratonci osete prave čari zime. U nižim delovima Fruške gore nije bilo snega dok se deo na visini od 350 metara belio, te je za mnoge učesnike maratona takav krajolik bio izazov.

Učesnici nisu krili utiske sa prvog Jesenjeg Fruškogorskog maratona:

Nije red da mi svojim utiscima hvalimo ovaj odgađaj, međutim, svi koji su došli na cilj bili su dobro raspoloženi i nasmejani, u Knjigu utisaka su uglanom napisali da bi želeli da se priča ponovi i naredne godine. Svi koji živimo u ovoj sredini imamo privilegiju. Kroz Novi Sad oko 30 km od ukupne dužine od 2877 km protiče druga po veličini reka u Evropi, Dunav. Na obali Dunava, od ukupno 80 km svoje dužine, 30 km na području grada Novog Sada naleže naša lepotica Fruška Gora. Ako znamo da reka otklanja grč i umiruje i da planina budi osećaj tišine i samoće i nebeske lepote, onda je okruženje gde živimo ne samo privilegija nego i Božiji dar“, izjavio je Milivoj Nastasić organizator Fruškogorskog maratona.

Milivoj Nastasic

Organizatori su se potudili da manifestacija prođe bez problema, imajući u vidu o kakvoj se stazi radi, stoga su posebno težište stavili na bezbednost učesnika.

Nedeljko Rodic

Moji utisci su odlični, jer je na stazi bilo suvog dela, snega i blata zbog čega je bilo zanimljivo, a naročito učesnicima koje ni hladno vreme ni kiša nisu sprečili da dođu i provedu dan u prirodi, što se vidi po njihovim komentarima u ‘Knjizi utisaka’. Nadamo se da će ovaj ‘Jesenji maraton’ postati tradicija kao što je to Planinarski maraton na Fruškoj gori i da će iz godine u godinu biti sve više učesnika, a sam maraton svake godine na višem nivou“, rekao je Nedeljko Rodić, član organizacije Fruškogorskog maratona.

Svakidašnja trka za životom i žurba da se sve stigne ograničava ljude da slobodno vreme ispune u prirodi, da se isključe na momenat iz tokova kolotečine stresa i da obraduju sebe poklonom za dušu i telo, stoga bi ovaj Jesenji maraton mogao biti razlog da se održava i narednih godina u nadi da će biti sve više onih koji će barem jedan dan naći vremena da se posvete sebi.

maraton3

U najavi je prolećni 39. maraton, koji će biti održan 23. i 24. aprila 2016. godine. Pripreme su u punom jeku i puno toga je do sad već urađeno, poručuju iz PSD Železničar iz Novog Sada, koji organizuje skoro četiri decenije Fruškogorski maraton.

Autor i foto: Ljiljana Kozarev