Početna Sport Ovo sigurno niste znali o Olimpijskim igrama!

Ovo sigurno niste znali o Olimpijskim igrama!

0

U žiži interesovanja javnosti trenutno su Olimpijske igre u Riju, a ovo su samo neke od zanimljivosti o Igrama!

Clipboard011. Indijski mislilac Mohandas Karamchand Gandhi, poznatiji kao Mahatma Gandhi 1932. godine bio je novinar izveštač s Olimpijskih igara. Iako nije poznato iz kojih razloga, on je posao sportskog novinara obavljao sa terena u Los Anđelesu za indijske novine tokom OI 1932. godine.

abebebikila2. Tamnoputi atletičari nisu osvojili nijedan maraton do 1960. godine. Iako je danas teško zamisliti OI na kojima jedan tamnoputi atletičar neće osvojiti medalju, tako nije bilo do pomenute godine kada je Etiopljanin Abebe Bikila pobedio u maratonu i to bosonog!

3. Nijedan belac nije istrčao 100 metara s rezultatom ispod 10 sekundi. Najbliži tome bio je Poljak Marjan Voronin koji je istrčao 100 metara za tačno 10 sekundi, i to pre više od 40 godina.

4. Iako je nekad bila praksa, danas se zlatne medalje ne prave od čistog zlata. Davne 1912. godine pobednici OI poslednji put su dobili čisto zlato. Otad se dodeljuju srebrne medalje sa pozlatom.
Inače u početku nije bilo zlatnih medalja.
Na OI u Atini 1896. osvajač prvog mesta dobio bi srebrnu medalju i maslinovu grančicu, a drugoplasirani bronzanu medalju. Takođe, tokom Igara 1900. godine u Francuskoj, pobednici su dobijali slike – Francuzi su im dali slikarske radove, jer su verovali da vrede više od medalje.

5. Sportisti su i davnih godina posezali za nedozvoljenim sredstima. Međutim, tek tokom Olimpijskih igara 1968. godine u Meksiku dogodila se prva suspenzija i to švedskog sportiste Hansa Gunara Liljenvala. Treba istaknuti kako je on u krvi imao alkohol! Popio je nekoliko piva pre takmičenja što je bilo protiv pravila, zbog čega je suspendovan.

Xhf6. Kina je prvu medalju osvojila tek 1984. godine, Iako je teško za poverovati, jer je Kina poslednjih nekoliko Igara bar među prve 3 zemlje po broju medalja , ali ona je svog prvog pobednika dobila tek pre 28 godina. Reč je o Xu Haifengu koji je osvojio zlato u gađanju pištoljem na 50 metara.

7. Jedne Olimpijske igre trajale su čak 187 dana. Reč je o onim OI koje su održane u Londonu 1908. Počele su u aprilu, a završile u oktobru.

8. Olimpijski plamen je prvi put upaljen na Igrama u Amsterdamu 1928. godine. To je učinio službenik lokalne električne centrale – na Maratonskom tornju olimpijskog stadiona. Plamen je goreo sve vreme tokom održavanja takmičenja.

Autor: NS Hronika
Foto: Wikipedia, Instagram