Početna Sport Preminuo čuveni novosadski sportski novinar Miroslav Gavrilović

Preminuo čuveni novosadski sportski novinar Miroslav Gavrilović

0

Poznati novosadski sportski novinar Miroslav Gavrilović preminuo je u ponedeljak, u 73. godini.

Rođen je u Crvenki, a tokom karijere pisao je za zagrebački Vijesnik, Sportske novosti. Najupečatljiviji trag ostavio je u Sportskom žurnalu u kojem je radio od osnivanja lista.

Kao novinar značajan je i za Fudbalski klub Vojvodina, čiji je rad pratio decenijama. Napisao je više knjiga o novosadskom klubu, među kojima su i one povodom 80 godina od osnivanja kluba, kao i o drugoj šampionskoj tituli. Tu su i biografije Ilije Pantelića (Veliki Panta), Vujadina Boškova (Vujke, jedan jedini) i Siniše Mihajlovića (Božija levica). Sa Vladimirom Todorovićem napisao je “Planetu Fudbal”.

Miroslav Gavrilović je jednom prilikom objasnio zašto je želeo da bude samo sportski novinar.

“Ja sam uvek voleo sport, a oni koji su mi bili pretpostavljeni uvek su želeli da se manem sporta i da radim nešto drugo… Međutim, ja to nikad nisam želeo. Objašnjavao sam im da strašno volim kada dođem na stadion i ne znam ništa. Da li će centaršut biti sa leve ili desne strane, da li će biti gol glavom ili nogom? A ovako kada idem na kongres poljoprivrednika, pa to dobiješ unapred, izabereš diskusije, i to je to, nema nikakvog uzbuđenja”, pričao je Gavrilović.

Gavriloviću je FK Vojvodina u februaru ove godine uručila plaketu povodom odlaska u penziju, a u znak zahvalnosti za višedecenijsko praćenje rada kluba.

“Miroslav Gavrilović je decenijama unazad pratio Vojvodinu, čak i dok je klub igrao u drugoj ligi. Autor je nekoliko knjiga o samom klubu, ali i o ličnostima koje su ostavile značajan trag u Voši. Bio je jedan od naših najcenjenih i najuglednijih sportskih novinara, ne samo u Srbiji i Novom Sadu, nego u bivšoj Jugoslaviji. Bio je poštovan i uvažavan u klubu. Ovo je veliki gubitak ne samo za sportsko novinarstvo, već i za Fudbalski klub Vojvodina. Porodici Miroslava Gavrilovića, njegovim prijateljima, kolegama, medijima u kojima je radio i svima koji su ga poznavali, Fudbalski klub Vojvodina izražava svoje iskreno i duboko saučešće”, kaže za 021.rs Miloš Subotin, direktor marketinga novosadskog kluba.

Vladimir Todorović, koji je zajedno sa Gavrilovićem napisao “Planetu Fudbal”, ispričao je za RTV u februaru ove godine da je “Miroslav uvek imao tačnu i pravovremenu informacije, ali je uvek tražio i drugačiji ugao”.

“Ako su svi radili na jedan način, on se potrudio da uradi to na neki drugi način, da pronađe drugog sagovornika, da pronađe neku drugu zgodnu priču. Mislim da je to strašno velik kvalitet koji govori o tome da je uvek bio veoma dobro pripremljen za posao. Mislim da je ta njegova pripremljenost bila velika, bez obzira na to o kom rangu događaja se radilo. Mogla je da bude utakmica druge lige ili Kupa šampiona, on je uvek bio pripremljen. Ljudi se uglavnom pripreme za velike događaje, a on se pripremao i za male”, rekao je Todorović.

Sport klub ispraća Gavrilovića uz reči da je kroz godine rada izgradio “imidž novinara od autoriteta, filozofskog stava, spremnog da čitaocima uvek ponudi više od obične vesti”.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Izvor: 021.rs
Foto: Printscreen / RTV YouTube