Početna Sport U planu rekonstrukcija “Karađorđa”, novi kapacitet 17.000 mesta

U planu rekonstrukcija “Karađorđa”, novi kapacitet 17.000 mesta

0

Idejni koncept za rekonstrukciju dela stadiona “Karađorđe” predviđa povećani kapacitet sedećih mesta, premeštanje VIP lože, natkrivanje svih tribina, ali i teren bez atletske staze.

Za sada nema pouzdanih informacija o tome kada bi radovi i zaista mogla da počnu. Ipak, idejni projekat postoji već izvesno vreme, a aktuelizovan je nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da “Vojvodina” u skorije vreme može da očekuje ozbiljniju pomoć države za obnovu svog stadiona i da je novac već obezbeđen za te namene (takođe i za niški i dva stadiona u Beogradu).

Po idejnom projektu preuređeni stadion bi bio kapaciteta 17.000 mesta. Predviđeno je da se rekonstruišu severna, istočna i južna tribina, a radovi će se odvijati fazno i počeli bi sa južne strane.

Okvirno predviđena vrednost radova je oko 27 miliona evra, a finasiraće ih zajednički Grad, Republika i fudbalski klub.

Stadion će, kada bude završen, imati garažu na dva nivoa sa oko hiljadu parking mesta i oko 15.000 kvadrata poslovnog prostora za izdavanje. VIP loža će po idejnom projektu u budućnosti biti na istočnoj tribini.

Stadion će biti bez atletske staze, a Novi Sad će novi atletski stadion graditi na Novom naselju (deo ka vojnom poligonu na Bulevaru vojvode Stepe). Tamo je predviđena gradnja stadiona kapaciteta do 5.000 gledalaca i dvorane za atletska takmičenja kapaciteta do 2.500 sedišta.

Stadion u Novom Sadu sagrađen je 1924. godine. Nosio je ime “Karađorđe” do 1945. godine i ponovo od 2007. do danas. U periodu od II Svetskog rata do 2007. godine zvao se Gradski stadion.

Sadašnji kapacitet mu je oko 14.500 mesta i u vlasništvu je Grada Novog Sada.

Izvor: 021
Foto: FK Vojvodina