Početna Sport UO FK Vojvodine i sponzori zapretili povlačenjem ukoliko se novi statut ne...

UO FK Vojvodine i sponzori zapretili povlačenjem ukoliko se novi statut ne prihvati

0

vosa_1

Sednica skupštine FK Vojvodina na kojoj će se odlučivati o novom statutu kluba zakazana je za danas, a predsednik Upravnog odbora Vojislav Gajić najavio je povlačenje UO i poslovnog tima iz kluba, ukoliko se statut ne prihvati.

Zbog loše finansijske situacije u klubu, duga od pet i po miliona evra, ali i usklađivanja sadašnjeg statuta sa Zakonom o sportu, UO kluba je predložio novi statut. Sadašnja uprava bi trebalo da ostane na čelu kluba još godinu i po dana, dok novi statut predviđa mandat od četiri godine.

Takođe, ukoliko statut bude izglasan na današnjoj sednici, u klubu će biti raspisani izbori za novo rukovodstvo, ali tu se verovatno ne bi mnogo toga promenilo s obzirom na to da su, kako je rečeno, navijači dali podršku Vojislavu Gajiću.

“Dugovi trenutno iznose oko pet i po miliona evra i to bez sudskih troškova, što znači da mogli bi da budu veći. Zaduženi smo i uskoro bi trebalo da izađemo pred poverioce, a bez novog statuta to je nemoguće. Statut neće rešiti dugove ili plate, ali će rešiti pitanje legitimiteta samog rukovodstva. Naš plan je da se u narednom periodu u Vojvodinu upumpaju ozbiljne pare, jer samo tako možemo rešiti probleme kluba. Dakle, ili će statut biti usvojen ili ovaj upravni odbor sa poslovnim timom napušta klub i od srede se predaje onome ko dobije većinu”, poručio je Gajić.

Vojvodina je mogla da se nađe u bankrotu još u septembru, kada je u klub ušlo nešto više od 300 hiljada evra koji su olakšali poslovanje. U međuvremenu je budžet kluba prepolovljen, pa iznosi 1.250.000 evra, ali ni to neće biti iskorišteno za dovođenje novih imena na “Karađorđe”, nego za plaćanje obaveza prema poveriocima.

Naplata nekih dugova je prolongirana, pa je klub uspeo da smanji godišnja izdvajanja za “krpljenje bušnih džepova”. Sa druge strane, kako je istaknuto na vanrednoj konferenciji za novinare, klub bi kroz godinu dana morao da obezbedi milion i po evra za osnovno funkcionisanje, i barem još milion za komercijalne dugove.

Član Upravnog odbora i generalni sponzor kluba Dragoljub Zbiljić naveo je da sadašnja uprava ima četvorogodišnji plan za razvijanje kluba, ali da nije optimista kada je u pitanju da li će novi statut biti usvojen.

“Ovaj statut mora da se usvoji, jer da biste reprogramirali obaveze nasleđene od prethodnih uprava, potrebno je da založite lične garancije. Ne mogu ja ili Gajić na sebe lično da preuzmemo obaveze da će sve biti namireno u nekoliko godina, a da zavisimo od skupštinske većine koja može da se promeni preko noći. Iskreno, ne očekujem da će statut biti donesen, jer poznavajući domaće klubove i sportska društva znam da se ljudi vrlo teško odriču svojih stečenih prava. Nisu spremni na lične žrtve da bi klub koji vole uspeo”, kazao je Zbiljić.

Ono što bi se novim statutom promenilo jeste i sama skupština kluba. Umesto sadašnjih 55 članova, nova skupština bi imala 31 člana. Procentualno se stvari ne bi menjale, članovi bi dolazili iz redova veterana kluba, navijača sa tribina, sponzora, kao i članova radne generacije.

Autor: Zoran Strika
Foto: 021