Početna Sport Vojvodina među najnestabilnijim klubovima Evrope

Vojvodina među najnestabilnijim klubovima Evrope

0

Fudbalski klub Vojvodina našao se među najnestabilnijim evropskim timovima, ne računajući klubove iz pet najjačih liga (Engleska, Španija, Italija, Francuska, Nemačka).

Novosadski superligaš našao se na 17. mestu najnestabilnijih timova, posmatrano u 26 evropskih liga, objavio je Međunarodni centar za sportske studije (CIES). Tako se u Vojvodini, prema podacima CIES-a, igrači zadržavaju u proseku nepunih sedam meseci.

Za razliku od prethodnih godina, Vojvodina je ostala jedini predstavnik srpskog fudbala u 20 najnestabilnijih timova Evrope. Do pre nekoliko sezona na visokim mestima među najnestabilnijima bili su Voždovac i Radnički. Nasuprot tome, među najstabilnijim timovima iz Evrope nema nijednog kluba iz Srbije.

Najnestabilniji klub u Evropi, van liga petice, jeste Istra 1961, a tu su još neka poznata imena, kao što su Olimpijakos, Rendžers, Apoel, a u najjačim evropskim ligama to su Parma, Kaen, Frozinone. Najstabilniji evropski klubovi su Real Madrid, Barselona i Bajern Minhen.

Oni koji prate igru i zbivanja u “Staroj dami” ovakav plasman ne bi trebalo da začudi mnogo, pogotovo ukoliko se pogleda kroz šta je sve klub prošao u poslednje dve sezone. Vojvodina je za nešto više od godinu i podana smenila nekolicinu trenera koji su vodili klub, a fascinantan je i podatak da je tim sa “Karađorđa” u poslednjih 10 godina vodilo čak 26 trenera, s aktuelnim Dragomirom Okukom kao 27. šefom stručnog štaba.

Retko koji trener se zadržavao u Novom Sadu duže od pola godine, a najistrajniji u svom poslu na klupi “crveno-belih” bio je Nenad Lalatović, kojem je malo nedastojalo da tim vodi celu jednu kalendarsku godinu.

Međutim, nisu samo smene trenera i kratko zadržavanje igrača to što Vojvodinu čini nestabilnom. Klub je u protekle dve sezone prolazio kroz teške periode zbog smena uprava, koji su sa sobom dovodili i odvodili sponzore, ostavljajući klub na tankom finansijskom ledu. S druge strane, i bivši igrači su tražili svoje zaostale plate od kluba ili su sustizala potraživanja od transfera, što je dovodilo do novih blokada, pa čak i pretnji UEFA-e da klub neće dobiti licencu za evropska takmičenja, ako ne izmiri obaveze.

Zbog toga nije za čuđenje ni podatak Narodne banke Srbije da je klub u poslednje tri godine u blokadi računa proveo čak 693 dana. Klub je gotovo čitavu 2017. godinu proveo u blokadi, ali je tada još uvek nova uprava uspela da deblokira račun, što joj je bio jedan od ciljeva. Ista uprava je po svom “ulasku” u klub obećala da će angažovati revizorsku kompaniju koja će proveriti poslovanje prethodnog rukovodstva, te da će javnost o tome biti obaveštena, ali do danas nije poznato šta se sa tim dogodilo.

Sve je to rezultiralo lošim rezultatima. Od evropskih ambicija u prošloj godini uprava i fudbaleri su morali da se zadovolje osmim mestom na tabeli Superlige, što je i u samoj upravi ocenjeno kao “sezona za zaborav”. Međutim, loše stanje se prelilo i na start ove sezone, pa je tako klub prvenstvo počeo veoma loše, a nije bilo potrebno ni mnogo vremena da Aleksandar Veselinović završi sa svojim drugim mandatom na klupi Voše.

U pripremnom delu Vojvodina je praktično dovela jednu kompletnu novu postavu u tim, od koje se očekuje da ostvari evropske ambicije kluba i navijača. Rezultat toga je, barem za sada, bio da pred sam start sezone nije bila formirana nijedna linija u timu, dok igrači na pripremnim utakmicama nisu stigli ni da popamte imena svojih novih saigrača.

Vojvodina je trenutno sedma u Superligi, sa četiri pobede, četiri poraza i tri nerešene utakmice u 11 kola. U narednom kolu gostuje Čukaričkom.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay/fkvojvovina.rs