Početna Kultura Održana online konferencija “Ljubavna istorija Novog Sada”: Nekada je bilo veoma važno...

Održana online konferencija “Ljubavna istorija Novog Sada”: Nekada je bilo veoma važno da se damama sačuva ugled

0

Online konferencija „Ljubavna istorija Novog Sada“ koju je organizovala kompanija Color Media Communications uz podršku AMS Osiguranja održana je danas putem live streama.

Kroz interesantnu panel diskusiju gledaoci su imali priliku da se upoznaju sa nesvakidašnjom istorijom Novog Sada kroz ljubavi slavnih ličnosti koje su nekada bili njegovi stanovnici. Otkrili smo i mnoge nepoznate pojedinosti o onome što se događalo iza kulisa javnih i privatnih zgrada u Novom Sadu.

Biljana Milošević, turistički vodič sprovela nas je kroz istorijski Novi Sad i približila nam kako su se stvarale ljubavi, novosadski korzoi i promenade.

– Klupe u Dunavskom parku su se naplaćivale, i kada se novosadska mladež šetala tuda, tu su sedela vremešna gospoda, obično roditelji i vodili računa kako se novosadska mladež ponaša. Bilo je mnogo važno da se mladoj dami sačuva ugled – istakla je Biljana.

Čarna Milinković, istoričarka približila nam je zanimljivu životnu priču Isidora Bajića i njegove porodice i naglasila kako je proučavajući Bajiće naišla na rečenicu da istorija ne bi ni znala da su Isidor i Lazar Bajić imali i sestru Olgu, da nije sačuvana jedna njihova fotografija.

– S obzirom da su u tom periodu 19. I početka 20. veka žene bile pomalo skrajnute, tako je i nastala ta rečenica vezano za Olgu, jer su muškarci tada bili dominantniji. Ali kada iz današnje vizure malo bolje razmislimo, ipak su i te žene bile bitne, s obzirom da su preko žena određene porodice sklapale veoma uticajne brakove i da su upravo te žene, u velikom delu krojile politiku – istakla je Čarna.

Katarina Novaković, rukovodilac Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke u Novom Sadu sa ponosom je naglasila da ta ustanova kulture u Novom Sadu postoji 175 godina. Priču o ljubavima Novog Sada počela je sa dobrotvorima Gradske biblioteke, u čijoj zadužbini se biblioteka i nalazi, a to su Anka i Arsa Pajević. Među značajnim dobrotvorima spomenula je i Mariju Trandafil, a potom se osvrnula na Jovana Jovanovića Zmaja i njegovu ljubav prema Ruži.

– Zmaj je bio jedan od onih ljudi koji vole jednom u životu. On je voleo svoju Ružu i njihova ljubav je bila ona prava i idilična. Ruža je bila njegova muza – istakla je Katarina.

Jožef Ritter, pijanista istakao je koliko je ljubav bila bitna kada je stvaralaštvo u pitanju.

– Sasvim je dovoljno da jednom vidite neku osobu i da vas ona očara toliko da njoj posvetite neku komponziciju. Ono što se meni dešava je da, iako živimo u 21. veku, mala deca dolaze i čim im odsviram neku ljubavnu komponziciju kakva je recimo Betovenova Eliza, oni se oduševe i žele i sami da je nauče – naglasio je Jožef.

Kompletan snimak konferencije možete pogledati na YouTube kanalu Color Media Communications, ili ulaskom na link: https://youtu.be/mOARvLH2-Ls