Početna Travel Club Moguće uvođenje obaveznog PCR testa ili karantina nakon povratka s letovanja u...

Moguće uvođenje obaveznog PCR testa ili karantina nakon povratka s letovanja u Srbiju

0

Koronavirus je buknuo u komšiluku – u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali sada preti da se ponovo prelije i u našu zemlju.

Podsećamo, Grčka do daljeg zatvorena za srpske turiste, dok se u Hrvatsku i Crnu Goru može uz negativan test, a bosanski Neum je sve vreme bio pristupačan za naše građane. Ova situacija je navela mnoge turiste iz Srbije da se u poslednjim nedeljama leta okupaju u Jadranskom moru.

Prema poslednjim podacima Hrvatska ima 50,56 zaraženih na 100.000 stanovnika, sa tendencijom daljeg rasta, Crna Gora 146,9 obolelih na 100.000 građana, a BiH čak 198,2.

Članovi Kriznog štaba ne kriju da nam preti opasnost od uvozne korone putem naših građana koji letuju u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

– Mi ne znamo kako se vrše testiranja u drugim zemljama. U bilo koju zemlju u regionu trenutno da odete lošija je epidemiološka situacija nego što je to u našoj zemlji. Zabrinjava nas u ovom momentu povratak naših građana iz ovog regiona. Očekivano je da dođe do porasta broja obolelih, plašimo se sekundarnog prenošenja u našoj populaciji od osoba koje su išle u turističke destinacije – istakla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Odluka o uvođenju obaveznog PCR testa ili stavljanja u karantin ili samoizolaciju po povratku sa letovanja iz inostranstva sve je realnija.

– Na nedeljnom nivou se prave evaluacije koje su zemlje potencijalna žarišta za unos, gde imamo najviše građana, gde treba uvesti eventualni PCR ili karantin nakon dolaska u zemlju. Razmišljamo o tome, mnoge države su uvele ovakve mere za povratak iz ovih zemalja. Takva odluka nije još doneta, ali naravno da o njoj razmišljamo, to je odluka koja se evaluira na dnevnom nivou. Radimo epidemiološka istraživanja osoba koje se vraćaju, još nema alarmantnih signala, ali ta odluka je epidemiološki opravdana – zaključila je dr Kisić Tepavčević.

Obavezan PCR test za četiri susedne zemlje

Srbija je za sada uvela obavezan PCR test (negativan nalaz) za građane koji dolaze iz Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Severne Makedonije.

– BiH i Crna Gora se na toj listi nisu našli samo iz političkih razloga – otvoreno je rekao epidemiolog dr Predrag Kon.

On je izjavio i da će svakom ko doputuje iz inostranstva biti uručeno zdravstveno upozorenje sa navedenim merama koje moraju da se poštuju.

Izvor: Danas
Foto: Pixabay