Početna Travel Club Tokom uskršnjih praznika u Novom Sadu i okolini sve više turista

Tokom uskršnjih praznika u Novom Sadu i okolini sve više turista

0

Turistički radnici procenjuju da će tokom uskršnjih praznika Novi Sad i okolinu posetiti za četvrtinu više turista nego lane.

Samo u Novom Sadu broj stranih turista veći je za čak 65 procenata nego u februaru prošle godine, dok je u ostalim delovima Vojvodine broj turista povećan 12 odsto, prenosi RTS.

Nepregledna ravnica naslonjena na Dunav i Frušku Goru, sa čak 67 dvoraca i bezbroj crkava, samo su neke od atrakcija Vojvodine. Najviše turista ipak dođe u Novi Sad i Suboticu.

– Za vreme ovih praznika je više od 90 odsto turista, a najviše je stranih turista koji su posetili Vojvodinu. Ono što se očekuje u Novom Sadu je porast u popunjenosti kapaciteta do 25 procenata – ističe za RTS direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović.

Staro gradsko jezgro sa autentičnom arhitekturom, značajne kulturno-istorijske institucije i tutula Evropske prestonice kulture, pored domaćih i onih iz regiona, privlači turiste najviše iz Turske i Izraela.

– U okolini Novog Sada postoje i brojni salaši koji su vrlo atraktivni, posebno sada kada dolazi lepše vreme. I čarde na Dunavu su takođe vrlo atraktivne – objašnjava Tihana Putin iz Turističke organizacije Novog Sada.

Sakrivene su na obalama moćnih evropskih reka i obroncima preko 30 rezervata i spomenika prirode koliko ih ima u Vojvodini. Turiste privlače i vekovima stari gradovi i 10 tvrđava koliko ih ima u pokrajini.

Najprepoznatljivija je Petrovaradinska tvrđava pored Novog Sada, mesto koje će posetiti svaki turista koji dođe u ovaj grad. Inače je iz 17. veka i spomenik je kulture od izuzetnog značaja. Pored ovoga, samo 12 kilometara od Novog Sada nalazi se i jedan od najznačajnijih evropskih istorijskih spomenika – Kapela mira, gde je potpisan sporazum između Turske i Austrougarske, kada je zaustavljen napad Sulejmana na Beč. To nije sve što nude Sremski Karlovci, koje godišnje poseti kako prenosi RTS 200.000 turista.

Patrijarški dvor, gimnazija, Bogoslovija, Saborna crkva, kao i većina građevina su pod strogom zaštitom države. Poznati su i po vinu koje se ovde pravi od drugog veka, a skoro svaka kuća ima svoj podrum, neki su otvoreni za turiste.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay