Početna Travel Club Turski hotel iz ponude agencije BIG BLUE: Letoonia Club&Hotel 5* Fetije

Turski hotel iz ponude agencije BIG BLUE: Letoonia Club&Hotel 5* Fetije

0

Turski_hoteli_7 (3)

Grad Fetije se nalazi na jugozapadu anadolskog poluostrva. Zapljuskuju ga vode Sredozemnog mora. Nalazi se u istoimenom zalivu poznatom po 12 ostrva. Administrativno, grad pripada provinciji Mula. Broji nešto manje od 100.000 stanovnika. Čitavom regijom dominiraju visoki masivi planina Ak, Baba i Bey. U neposrednoj blizini Fethija se ističu čak tri vrha viša od 3000 metara što predstavlja prirodni kontrast u odnosu na najlepše plaže zapadne turske obale poznatije kao “tirkizna obala” zbog prelepe boje mora.

Istorija ovog grada se vezuje za drevno Likijsko kraljevstvo. Glavni grad Likije je bio Ksantos a najveće svetilište se nalazilo u gradu Leton. Drevni Likijci su imali svoje pismo, jezik, običaje i bogove a poreklo im je bilo prehititsko. Bavili su se poljoprivredom i trgovinom ali su bili izuzetno cenjeni kao profesionalni vojnici – plaćenici, koji se čak spominju i u Homerovoj “Ilijadi” kao saveznici Troje.

Antičko ime Fethija je Telmesus. Legenda kaže da se Apolon zaljubio u najmlađu ćerku kralja Agenora i da bi lakše osvojio njeno srce, pretvorio se u umiljato štene. Kasnije su se venčali i dobili sina Telmesusa čije ime u prevodu znači “zemlja svetla”. Od desetog veka ime se menja u Makri, što na grčkom znači “daljina”. U periodu od 1923. do 1930. godine, nakon dolaska Ataturka na vlast, grčko stanovništvo biva iseljeno iz ovog dela Turske. Od tada se grad zove Fethije, po Fethi Beju, pilotu – heroju iz Prvog svetskog rata.

Turski_hoteli_7 (2)

U samom centru trebalo bi posetiti stari grad, grčki amfiteatar i likijske grobnice koje su svedoci nekadašnjih slavnih vremena likijskog kraljevstva. Velika je šteta što su jaki zemljotresi u nekoliko navrata (poslednji 1967. god) potpuno razorili grad. Na 6 km od centra Fethija nalazi se Kajakoj, najveće napušteno naselje od strane grčkog stanovništva u vreme “razmene naroda”. Zovu ga još i selo duhova u kome se mogu videti napušteni domovi i ognjišta, crkve i kapele.

Moderne Fethije se iz godine u godinu šire i razvijaju, mnogo se gradi a nekretnine su posebno zanimljive Englezima koji ih kupuju i upravo ovde provode bezbrižne penzionerske dane.Svi ljubitelji kupovine ne propuštaju posetu velikom bazaru u srcu starog grada u Fethijama, gde se kupovina još uvek obavlja na tradicionalan način. Uobičajeno je pogađati se za cenu odnosno “cenjkati se” jer cene nisu fiksne. Na bazaru se mogu kupiti razni predmeti od keramike, stakla, alabastera, pamuka, svile, kožna galanterija i nakit. Takođe se nude i veoma kvalitetne kopije modela velikih imena iz sveta mode, poput Louis Vuitton, Dior, Dolce&Gabbana, Fendi.

U užem delu centra grada se nalaze i prodavnice sa dobro poznatim aktuelnim brendovima. Zelene pijace u Turskoj su vrlo živopisne i trebalo bi ih posetiti najmanje jednom tokom boravka. Ogroman izbor voća, povrća kao i raznih začina, lokalnih slatkiša i poslastica, probudiće sva čula. Pijačni dani u Fethijama su utorak i četvrtak a prostor gde se nalazi je u glavnoj marini. Najbolje je otići u toku pre podneva.

Turski_hoteli_7 (1)

Barova i lokala ima mnogo, nalaze se u starom gradu i u glavnoj marini, diskoteke su uglavnom u Olu Denizu koji je i centar noćne zabave za mlade dok je stari grad mirniji .U restoranima se nude specijaliteti internacionalne i turske kuhinje. Najpopularniji restoran je Bogazici medjutim najjači utisak na turiste ostavlja riblja pijaca Han, gde se kupuje najsvežija riba i morski plodovi. Čitava pijaca je okružena malim restoranima sređenim u mediteranskom duhu, gde se kupljena hrana priprema po želji za simboličnu cenu.

Regija Fethija obiluje lepim plažama, među kojima se neke vode kao najlepše u Turskoj. Oludeniz plaža je udaljena 17 kilometara od grada. Do nje se lako stiže dolmušem koji polazi iz centra Fethija. Planina Baba koja se naslanja na plažu je poznata po skokovima paraglajdingom i letenjem iznad plaže Oludeniz. Ovo iskustvo je jedno od najvećih atrakcija i turisti koji imaju dovoljno hrabrosti i avanturističkog duha je ne propuštaju.

Patara je najduža peščana plaža Turske i nalazi se pored istoimenog likijskog grada na samo 70 km od Fethija. Kaputaš plaža se nalazi 100 km od Fethija, pored grada Kaš. Kaš je jedan od najživopisnijih primorskih gradova koji je zadržao svoju tradiciju i mir uprkos nezaustavljivom razvoju turizma u Turskoj. Kaputaš plaža je najslikanija plaža turske, često se koristi u brošurama. More je kristalno čisto, tirkizne boje, gotovo nestvarno.

Autor: Big Blue/Promo
Foto: Big Blue/Promo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here