Početna Travel Club U Novom Sadu prvi put od februara zabeležen rast noćenja domaćih turista

U Novom Sadu prvi put od februara zabeležen rast noćenja domaćih turista

0

Prvi put od februara meseca ove godine, zabeležen je rast noćenja u Novom Sadu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, domaći turisti ostvarili su 4,1 odsto više noćenja u oktobru ove godine u poređenju sa istim mesecom 2019. godine. Ako posmatramo samo podatke za Novi Sad, bez prigradskih naselja, rast je još veći (12,8 odsto).

Od početka pandemije u našoj zemlji, Turistička organizacija Grada Novog Sada prilagodila se novim uslovima promocije destinacije, i pokrenula brojne nove online promotivne kampanje na društvenim mrežama Facebook i Instagram od marta do danas.

Takođe, u oktobru mesecu 2020. godine, prema izvoru od strane novosadskih hotela, ostvareno je ukupno više noćenja (18.705) nego u septembru ove godine (13.219) iako je broj dolazaka bio isti u oba meseca (5.882 oktobar, 5.848 septembar).

Dakle, ne samo da se povećao broj noćenja, nego i dužina boravka turista. Prosečna dužina boravka u septembru je iznosila 2,26 dana, dok je u oktobru iznosila 3,18 dana. Takođe je zanimljivo da je oktobar mesec najjači po broju noćenja (18.705) na nivou tekuće godine. Bolji je čak i od januara (16.530). Međutim, i dalje ne može da se poredi sa noćenjima iz oktobra prošle godine (33.046).

U periodu januar – oktobar 2020. godine info centre Turističke organizacije Grada Novog Sada posetilo je nešto veći broj stranih turista, u odnosu na domaće turiste. Najveći broj stranih turista koji su ušli u naše info centre u navedenom periodu, poreklom su iz Turske, zatim Rusije, Izraela, SAD-a, Poljske, Nemačke, Španije, Francuske, Kine, Mađarske.

Interesantno je napomenuti da je gotovo trećina posetilaca koja je ušla u info centre u oktobru mesecu bila iz Izraela (njih 30 od ukupno 95 posetilaca uključujući i domaće turiste). Na drugom mestu, po brojnosti u oktobru mesecu, su turisti iz SAD-a.

Autor: NSHronika
Foto: Unsplash