Početna Crna hronika Porasla cena marihuane na novosadskom tržištu

Porasla cena marihuane na novosadskom tržištu

0

rolling-joint

Novosadska policija je za prvih pet meseci ove godine zaplenila oko 70 kilograma narkotika. U poređenju sa prošlom godinom kada je ukupno zaplenjeno 390 kilograma, to je više nego duplo manje.
Kao i prošle godine, i ove je najviše bilo zaplena marihuane i to u odnosu pola-pola one koja je klasično uzgajana i laboratorijski gajene, takozvanog skanka. Po zaplenama slede heroin, amfetamin – sintetička droga žargonski zvana spid, a bitno su prisutni i kokain i ekstazi, kojeg je ove godine već zaplenjeno oko 220 komada.

“Onakvih narko-klanova kakvih je nekad bilo više nema, ali prošle godine razbili smo i procesuirali nekoliko kriminalnih grupa koje su se bavile prodajom droge i u Novom Sadu i na prostoru cele Srbije. Na njihove tržišne pozicije ekpresno uleću novi igrači, koji su već bili tu negde u poslovima”, kaže za Dnevnik šef tima za suzbijanje krijumčarenja narkotika u novosadskoj Policijskoj upravi Duško Đukić.

On navodi da marihuane na tržištu Južne Bačke ima manje nego u prethodnom periodu, čemu je, kako kaže, u svakom slučaju doprineo rad operativaca Kriminalističke policije i zaplene, pa je i cena te droge u ovom trenutku viša. Ta droga uglavnom dolazi preko Albanije, Kosova i Crne Gore, ali pojavljuju se i laboratorije koje je proizvode na ovom području. Takođe, policija često zatiče i zasade u okolini Novog Sada (Kovilj, Kać, Titel, Bač).
Važeća cene grama droge u Novom Sadu i okolini su u količinama za ličnu upotrebu, u zavisnosti od kvaliteta i količine: heroin – 20 evra, kokain – 50 evra, marihuana – 500 do 1.000 dinara, amfetamin – 10 evra, tableta “ekstazija” – 1.000 dinara. Ipak, uz turbulencije hapšenja, većina tih cena se drži više od dve godine, sem uočljivih poskupljenja kod “skanka” i “ekstazija”.

Autor: 021.rs