Početna Danas u gradu Promovisana monografija o prvih sto godina FK “Vojvodina”

Promovisana monografija o prvih sto godina FK “Vojvodina”

0

Prvih sto Jelena Dopudj  (7)

Promocija knjige “Prvih sto” održana je danas, 12. januara u press klubu Društva novinara Vojvodine u Novom Sadu.

Predstavljanju ove izuzetno značajne knjige ne samo za naš fudbalski klub, već i za istoriju fudbala na ovim prostorima uopšte, prisustvovali su brojni bivši i sadašnji članovi kluba, ljubitelji i poštovaoci ovog sporta, kao i brojni predstavnici medija.

Prvih sto Jelena Dopudj  (6)

Knjiga “Prvih sto” autora Borivoja Mirosavljevića posvećena je jednovekovnom trajanju našeg najstarijeg prvoligaša FK “Vojvodine”, a izašla je uz podršku novinsko-izdavačke kuće “Dnevnik Vojvodinapres”.

Mirko Kovačević, predsednik Aktiva sportskih novinara DNV, govorio je ukratko o značaju ove jedinstvene knjige, koja obuhvata čitav jedan vek (1914-2014), kao i o autoru i njegovom neprocenjivom doprinosu vojvođanskom fudbalu ovom jedinstvenom monografijom.

Prvih sto Jelena Dopudj  (1)

Dušan Vlaović, generalni direktor “Dnevnik Vojvodinapresa”, pozdravio je prisutne i rekao:

Ovo je jedan od najskupljih projekata u mojoj karijeri. Monografiju smo izdali u 1000 primeraka i mogu vam reći da vlada veliko interesovanje za nju. Fudbalskom klubu “Vojvodina” smo isporučili 500 primeraka, koji će biti podeljeni ljudima koji su zadužili klub. Knjiga se za sada može kupiti na samo jednoj adresi, a to je u prizemlju upravne zgrade Dnevnika na adresi Bulevar Oslobođenja 81.

Prvih sto Jelena Dopudj  (2)

O ovom, po mnogo čemu jedinstvenom, delu i izdavačkom poduhvatu govorili su i recezenti knjige: dr Drago Njegovan i Mladen Bulut, predsednik Društva novinara Vojvodine.

Borivoje Mirosavljević govoreći o “najvažnijoj sporednoj stvari na svetu” osvetlio je fudbalske stranice istorije kako lokalne, tako i nacionalne. Kao novinar svedočio je o drugoj polovini prvog veka FK “Vojvodina”, a kako istraživač hroničar prikupio je sve relevantne podatke o periodu koji je prethodio. Ovde ćemo naći sve sastave timova, sve utakmice, zvanične i nezvanične, prijateljske i takmičarske, nacionalne i međunarodne, kao i postignute rezultate – rekao je dr Njegovan.

Prvih sto Jelena Dopudj  (3)

Ja sam prikaz ove knjige nazvao “Iskaz krunskog svedoka”. Ono što nije zapisano važi i sad kao neporeciva istina. Na toj tananoj niti se od pamtiveka plelo usmeno predanje sa slovom, a pismo sa vremenom. Kao potom nastalo je novinarstvo sa istoriografijom. Vazda označeno kao sporedan i drugorazredan ono se, ipak, ukoliko nije samo dnevničko beleškarenje, a u nedostatku pouzdanijeg, nametnulo kao neizbežan istorijski izvor. Istorija međutim beleži sve “crno na belo”, a u slučaju Borivoja Mirosavljevića sve je nekako na pola belo, a od pola crveno. Podrobno prateći nastanak i razvojni put FK “Vojvodina”, on verodostojno, jednovekovnim životopisom opisuje okolnosti pod kojim je fudbal “najvažnija sporedna stvar na svetu” – rekao je predsednik Društva novinara Vojvodine i jedan od recezenata knjige, Mladen Bulut.

Prvih sto Jelena Dopudj  (4)

Autor knjige, Borivoje Mirosavljević, nije mogao da sakrije emocije pričajući o nastanku ove monografije, kao i vremenu provedenom prateći dešavanja u klubu i družeći se sa generacijama njegovih igrača.

Meni ostaje da se zahvalim mojoj matičnoj kući “Dnevniku”, gde sam započeo svoj novinarski rad pre 65 godina, a evo, hvala Bogu, pokušavam da ne budem izbrisan sa stranica “Dnevnika”, dajući svoj skromni doprinos koji mogu u ovim poodmaklim godinama. Mislim da ovo izdanje služi na čast pre svega “Dnevniku” kao izdavaču po tome što se upustio u jedan veliki društveno odgovoran i nadasve značajan poduhvat koji je sada stavljen na ocenu javnosti. Za mene u ovom trenutku zaista nema veće sreće. To je nekako ravno tome kada se u porodici pojavi nasledik ili novo čeljade koje će da “nosi” budućnost. Tako i ova knjiga služi na ponos onima koji su je srećom doživeli, a mislim i nauk onima koji će iz te knjige naći dosta pouke za budućnost – rekao je Mirosavljević.

Prvih sto Jelena Dopudj  (5)

Autor: Jelena Dopuđ
Foto: Jelena Dopuđ