Početna Aktuelno Aleksa, Jugoslavija nije imala ambasadu u Južnoj Africi za vreme aparthejda!

Aleksa, Jugoslavija nije imala ambasadu u Južnoj Africi za vreme aparthejda!

0

Pre nekoliko dana Aleksa Balašević, sin Đorđa Balaševića i organizator takmičenja u borilačkim veštinama “Megdan” podelio je sa svojim pratiocima na Instagramu snimak na kojem se vidi kako sedi u bizni-klasi nekog aviona, pije šampanjac i govori da putuje u Zambiju na poziv tamošnje vlade.

Mladi Balašević tvrdi kako je njegov otac osamdesetih godina u vreme aparthejda u Južnoafričkoj republici bio pozvan od strane naše ambasade da nastupi na nekom događaju u toj zemlji.

“Međutim, primetio je u tom pozivu da se ponavljala reč ‘beli’, ‘beo’ i slično… Znao je o čemu se radi. Pitao je da li će na ceremoniji biti i onih drugih. I onda je dobio odgovor koji je bio ujedno i pitanje: ‘Misliš oni obojeni?’. On je rekao: ‘Ne, mislim – oni ljudi!’ Odbio je naravno da ode! Isti ti ljudi danas mene čine toliko ponosnim da mogu da odem pred njih, da budem pozvan na ovaj istorijski prelep čin, vezano za njega!”, rekao je Aleksa u svojoj izjavi koju je podelio na Instagramu.

Koji je bio povod posete Alekse Balaševića Zambiji ostaje nejasno i nakon nekoliko postova koji su usledili. Tek, činjenica je da Đorđe Balašević nikako nije mogao da bude pozvan tokom osamdesetih od strane jugoslovenske ambasade na neku ceremoniju u JAR jer SFRJ nije imala diplomatske odnose sa vladom u Pretoriji sve do 1992. godine i pada aparthejda.

Po sletanju na aerodrom u Lusaki, mladi Balašević obaveštava svoje pratioce: “REČI SU SUVIŠNE, Ali ajd’……. Ovaj put nema kapi vode koji su kao biseri, već suza koje su kao ordenje! Ovaj put, kao i svaki prethodni i budući vidim njega onakvog kakvog ga jedino i znam… Mog i večnog! Od Bitolje, Sofije, Cetinja, Novog Sada, Sarajeva, Varaždina, Ljubljane pa i Krakova, Kijeva do Lusake! Prostire se tvoje Panonsko More. Žandarmerija Zambije izrazila je dobrodošlicu i zahvalnost tvom sinu na aerodromu Kenet Kaunde u Zambiji zbog jednog od svetih gestova koje si uradio dosta pre mog rođenja… Poklonivši mi kapu Zambijske Mornarice i sliku na kojoj piše “Žandara nema koji ne zna moj lik”, izgleda je stvarno tako moj veliki prijatelju i oče. Ponos, ljubav, suze i neki neopisiv osećaj. Često. Volim te, volimo te!”, napisao je Aleksa.

Dan kasnije usledilo je i objašnjenje praćeno fotografijama: “Pozvao nas je Gradonačelnik Lusake Gospodin Miles Sampa. Lusaka je otprilike grad kao nekoliko Beograda, Sarajeva, Zagreba, ali to ne znači da se u njemu nisam osećao isto kao kod kuće. Hvala na velikom pozivu i prijemu, i nadam se da će Balaševizam povezati nove kulturne ideje naših zemalja i da će Novi Sad dobiti velikog brata, Lusaku!”, napisao je mladi Balašević pored fotografije na kojoj se vidi kako gradonačelniku Lusake poklanja suvenir – Sat sa Tvrđave, simbol grada Novog Sada.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Printscreen