Početna Aktuelno Bač domaćin izložbe “Osobe sa invaliditetom koje su menjale Srbiju”

Bač domaćin izložbe “Osobe sa invaliditetom koje su menjale Srbiju”

Izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale Srbiju” zatvorila je ovogodišnji promotivni krug danas, u Baču.

Nakon Čačka, Požarevca, Vrbasa, Novog Sada i Šapca i ovaj umiljati vojvođanski gradić otvorio je svoja vrata za promociju naših heroja koji su svojim primerima svakako menjali i još uvek menjaju Srbiju.

Na gradskom Trgu, pored Franjevačkog samostana, postavljeni su paneli sa fotografijama i životnim pričama najuspešnijih ljudi koji su uprkos svojim urođenim ili stečenim invaliditetima ipak zvezde koje obasjavaju i svoj i puteve mnogobrojnih poštovalaca.

Izložbu je otvorila Marina Balaban, zamenica predsednika Opštine Bač, koja je ovom prilikom istakla zadovoljstvo što će građani Bača i gosti tokom ovih tmurnih i veoma teških dana za sve nas moći da, čitajući ove divne i podsticajne životne priče, pronađu bar malo svetlosti na kraju tunela.

Takođe, Balaban se zahvalila Kompaniji “Color Media Communications“ i njenom direktoru Robertu Čobanu, koji su sa svojim partnerom Udruženjem „THE BEST FEST“ , nakon uspešne Kampanje „ONI SU MENJALI SVET“, nastavili Kampanju “OSOBE SA INVALIDITETOM KOJE SU MENJALE SRBIJU”, i u 2020. godini, i što su među šest gradova promotera odabrali baš Bač. Naglasila je da nije iznenađena što baš ovaj projekat, koji ima za cilj podizanje svesti društvene zajednice i prevazilaženje predrasuda prema osobama sa invaliditetom, podržavaju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, AMS osiguranje i Apatinska pivara – Jelen pivo “ŠAMPIONI SVAKI DAN”.

Na otvaranju se prisutnima obratio i Jovan Vujnović, predsednik Opštinskog udruženja invalida rada. Vujnović je poseban akcenat stavio na rad i funkcionisanje ovog lokalnog udruženja, koje postoji više od dvadeset šest godina, i kroz svoje aktivnosti uspeva da zadovolji očekivanja za oko tri stotine članova.

„U našoj organizaciji nemamo tako uspešne članove kao što su paraolimpijci Zlatko Kesler ili uvažena Borislava Perić – Ranković, ali se trudimo da kroz druženje, sportske i druge aktivnosti budemo najbolji što možemo. Otvoreni smo za saradnju i voleli bismo da čim se za to ukaže prilika, u našim prostorijama ugostimo što veći broj osoba sa invaliditetom koje su menjale Srbiju i svet.“ – istakao je Jovan.

Žene su im, rekao je Vujnović, uspešnije od muških članova, i time dao dobar šlagvort gošći, koja se vrlo rado odazvala pozivu Opštinske uprave Bač i ispričala nam ukratko svoju životnu priču. Borislava Perić-Ranković je naša zlatna paraolimpijka, žena izuzetno vedrog duha, koja ni nakon nesreće koja ju je zadesila nikada nije odustala. Povreda na radu joj je promenila život, ali i otvorila nova vrata. Prvo je počela rekreativno da se bavi sportom, a onda su je nagovorili „da vidi kako joj ide stoni tenis“. Od 2002. godine neprestano niže uspehe i donosi medalje sa takmičenja svetskog ranga. Od kako je 2006. osvojila u Nemačkoj prvo zlato, ne silazi sa trona i sa ponosom nosi dres reprezentacije Srbije. Mnogo je napredovala, zahvaljujući svom kolegi i treneru Zlatku Kesleru, kome se posebno zahvalila, a koji je, iako najavljen, sa otvaranja Izložbe opravdano izostao.

Otvaranju su prisustvovali i Nikola Vuletić, pomoćnik predsednika Opštine Bač, Zoran Atanasković, direktor Centra za socijalni rad Opštine Bač i gosti.

Izložba će biti otvorena do 28. decembra 2020. godine.

Novinar: Gordana Bjelajac
Foto: CMC