Početna Aktuelno Bač domaćin izložbe “Osobe sa invaliditetom koje su menjale Srbiju”

Bač domaćin izložbe “Osobe sa invaliditetom koje su menjale Srbiju”

0

Izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale Srbiju” zatvorila je ovogodišnji promotivni krug danas, u Baču.

Nakon Čačka, Požarevca, Vrbasa, Novog Sada i Šapca i ovaj umiljati vojvođanski gradić otvorio je svoja vrata za promociju naših heroja koji su svojim primerima svakako menjali i još uvek menjaju Srbiju.

Na gradskom Trgu, pored Franjevačkog samostana, postavljeni su paneli sa fotografijama i životnim pričama najuspešnijih ljudi koji su uprkos svojim urođenim ili stečenim invaliditetima ipak zvezde koje obasjavaju i svoj i puteve mnogobrojnih poštovalaca.

Izložbu je otvorila Marina Balaban, zamenica predsednika Opštine Bač, koja je ovom prilikom istakla zadovoljstvo što će građani Bača i gosti tokom ovih tmurnih i veoma teških dana za sve nas moći da, čitajući ove divne i podsticajne životne priče, pronađu bar malo svetlosti na kraju tunela.

Takođe, Balaban se zahvalila Kompaniji “Color Media Communications“ i njenom direktoru Robertu Čobanu, koji su sa svojim partnerom Udruženjem „THE BEST FEST“ , nakon uspešne Kampanje „ONI SU MENJALI SVET“, nastavili Kampanju “OSOBE SA INVALIDITETOM KOJE SU MENJALE SRBIJU”, i u 2020. godini, i što su među šest gradova promotera odabrali baš Bač. Naglasila je da nije iznenađena što baš ovaj projekat, koji ima za cilj podizanje svesti društvene zajednice i prevazilaženje predrasuda prema osobama sa invaliditetom, podržavaju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, AMS osiguranje i Apatinska pivara – Jelen pivo “ŠAMPIONI SVAKI DAN”.

Na otvaranju se prisutnima obratio i Jovan Vujnović, predsednik Opštinskog udruženja invalida rada. Vujnović je poseban akcenat stavio na rad i funkcionisanje ovog lokalnog udruženja, koje postoji više od dvadeset šest godina, i kroz svoje aktivnosti uspeva da zadovolji očekivanja za oko tri stotine članova.

„U našoj organizaciji nemamo tako uspešne članove kao što su paraolimpijci Zlatko Kesler ili uvažena Borislava Perić – Ranković, ali se trudimo da kroz druženje, sportske i druge aktivnosti budemo najbolji što možemo. Otvoreni smo za saradnju i voleli bismo da čim se za to ukaže prilika, u našim prostorijama ugostimo što veći broj osoba sa invaliditetom koje su menjale Srbiju i svet.“ – istakao je Jovan.

Žene su im, rekao je Vujnović, uspešnije od muških članova, i time dao dobar šlagvort gošći, koja se vrlo rado odazvala pozivu Opštinske uprave Bač i ispričala nam ukratko svoju životnu priču. Borislava Perić-Ranković je naša zlatna paraolimpijka, žena izuzetno vedrog duha, koja ni nakon nesreće koja ju je zadesila nikada nije odustala. Povreda na radu joj je promenila život, ali i otvorila nova vrata. Prvo je počela rekreativno da se bavi sportom, a onda su je nagovorili „da vidi kako joj ide stoni tenis“. Od 2002. godine neprestano niže uspehe i donosi medalje sa takmičenja svetskog ranga. Od kako je 2006. osvojila u Nemačkoj prvo zlato, ne silazi sa trona i sa ponosom nosi dres reprezentacije Srbije. Mnogo je napredovala, zahvaljujući svom kolegi i treneru Zlatku Kesleru, kome se posebno zahvalila, a koji je, iako najavljen, sa otvaranja Izložbe opravdano izostao.

Otvaranju su prisustvovali i Nikola Vuletić, pomoćnik predsednika Opštine Bač, Zoran Atanasković, direktor Centra za socijalni rad Opštine Bač i gosti.

Izložba će biti otvorena do 28. decembra 2020. godine.

Novinar: Gordana Bjelajac
Foto: CMC