Početna Aktuelno JOŠ NEKO KOPA: Serija čudnih dešavanja nakon sahrane Đorđa Balaševića

JOŠ NEKO KOPA: Serija čudnih dešavanja nakon sahrane Đorđa Balaševića

0
“BEZ CRNE BELA NE BI VREDELA”: Novi Balaševićev grob

Odlazak Đorđa Balaševića oplakala je cela bivša Jugoslavija. Od smrti Josipa Broza Tita na ovim prostorima niko nije bilo tako ožaljen u svim republikama: od Splita i Zagreba preko Cetinja i Sarajeva do Beograda i Novog Sada.

“Dan nakon sahrane došao sam do Balaševićevog groba i posadio lipu! To je bilo najmanje što sam mogao da uradim za čoveka čije su pesme obeležile ceo moj život, uz koje sam prvi put poljubio devojku, uz koje sam plakao, radovao se, slavio…”, priča jedan od Balaševićevih fanova iz Beograda.

“Kada je prošlo 40 dana od Đoletove smrti došao sam u Novi Sad da posetim neke prijatelje, obiđem grob slavnog umetnika i proverim kako se drži lipa koju sam zasadio! Međutim, na moje iznenađenje – lipa je bila tu ali Balaševićev grob nije! Bio sam zbunjen! Upitao sam radnika ‘Lisja’ koji je tu prolazio – šta se dogodilo sa Balaševićevim grobom i on mi je pokazao u pravcu spomenika u obliku srca desetak metara dalje i objasnio da je porodica u jednom momentu odlučila da iskopa Balaševića i premesti ga u novu grobnicu!”

“JEDNOM SU SADILI LIPU…”: Prvo grobno mesto Đorđa Balaševića

Lipa Balaševićevog fana ostala je na starom mestu a na umetnikovom grobu svakog dana osvane po neka ruža, par mandarina ili “mali beli zec” kao omaž na stihove pesme “Neki novi klinci”.

Balaševićevi fanovi bili su prijatno iznenađeni kada je 11. maja na Đoletov rođendan objavljen snimak sa oproštaja na Keju u Novom Sadu “Noć kada je Đole preplivao Dunav”. Snimak su objavili brojni portali a uveče ga je emitovala i Televizija N1.

OBRISANI SNIMCI: Najava emisije “Noć kada je Đole preplivao Dunav” na N1

Međutim, novo, ovog puta neprijatno iznenađenje usledilo je kada su par dana kasnije fanovi ponovo pokušali da pregledaju snimak i utvrdili da je on uklonjen sa Youtube-a i portala na kojima se nalazio. Naime, svi mediji dobili su par dana nakon Đoletovog rođendana sledeći mejl:

– Pozdrav,
pišem Vam u ime obitelji Balašević kao predstavnik na digitalnim sadržajima molim hitno uklanjanje videa…
kao i svih sličnih sa vašeg kanala
uskoro će biti pokrenuta fondacija za odobravanje sličnih emisija i obrada pa ćete moći njih tražiti za dozvolu
ukoliko ne uklonite video za 24 sata – bit će zatražen strike cijelog vašeg kanala hvala
Anđelko Preradović
Promocija
Aquarius Records
Petrova 138, 10000 Zagreb, Croatia

Ubrzo su snimci nestali sa svih portala na veliko razočarenje svih fanova. Dodatnu zabunu izazivala je činjenica da udovica Đorđa Balševića Olivera nakon umetnikove smrti na svom Instagram profilu nije imala nijedan osvrt na pokojnog Đoleta nego je nastavila da reklamira svoju knjigu “Planeta dvorište” i najavljuje promocije. Njen prvi post na Instagram profilu nakon Balaševićeve smrti bio je 3. marta i bavio se Međunarodnim danom maternjeg jezika. Od tada do danas ni u jednom postu nije se osvrnula na činjenicu da je Đorđe Balašević preminuo.

PRVA OBJAVA NAKON ĐOLETOVE SMRTI: Olivera govori o Danu maternjeg jezika

Par dana nakon sahrane na zidu “Biciklane” na novosadskom Limanu osvanuo je mural sa likom Đorđa Balaševića ali je isti odmah dobio veliki broj negativnih komentara pa su vlasnici objekta odlučili da ga prekreče i angažuju umetnika iz Doboja Denija Božića da naslika novi.

Sledeći “hladan tuš” za Đoletove fanove usledio je kada su nepoznati počinioci išarali ustaškim obeležjima taj novi Balaševićev mural. Rad mladog umetnika iz Doboja neko je oskrnavio nacrtavši ustaško slovo “U” sa krstom preko Balaševićevog čela.

OSKRNAVLJEN: Novi Balaševićev mural

Dodatno iznenađenje Balaševićevi fanovi doživeli su pre nekoliko dana kada su se pojavila fotografija premijerke Ane Brnabić u poseti kući Balaševića gde se fotografisala sa Đoletovim sinom Aleksom i ćerkom Jovanom. Nije jasno koji je bio povod dolaska Ane Brnabić u kuću u Ulici Jovana Cvijića ali je sasvim sigurno da bi tako nešto bilo gotovo nemoguće pre godinu dana znajući Balaševićeve političke izjave i stavove.

Ostaje da se vidi kako će u danima koji su pred nama biti zaštićena zaista velika zaostavština koju je za sobom ostavio slavni umetnik, pošto je ono što je javnost mogla da vidi tri meseca nakon sahrane Balaševića – samo serija prilično čudnih dešavanja.

Autor: NSHronika.rs
Foto: NSHronika.rs, 021.rs, Instagram, Facebook