Početna Aktuelno Nastavak priče: Odgovor Eparhije bačke na tekst o uklonjenim originalnim pločicama sa...

Nastavak priče: Odgovor Eparhije bačke na tekst o uklonjenim originalnim pločicama sa Vladičanskog dvora

0

Povodom informacije da je Vladičanski dvor u Novom Sadu, koji je objekat od nacionalnog značaja, rekonstruisan mimo konzervatorskih pravila, oglasila se Eparhija bačka koja u mejlu upućenom novinarima nije odgovorila ni na jedno pitanje, već je zamenom teza pokušala da sve predstavi kao “medijsku kampanju uperenu protiv vladike Irineja Bulovića”, iznoseći, usput, niz uvreda.

Podsetimo, Vladičanski dvor u Novom Sadu dobio je novi izgled. Naime, umesto orginalnih pločica iz 1901. godine, koje su skinute i bačene, na ovaj objekat od nacionalnog značaja postavljene su pločice sa kompjuterski odštampanom šarom (o čemu više možete pročitati OVDE). Kako saznajemo, iza ove ideje upravo stoji vladika Irinej, kojeg je u ovoj nameri podržao Pokrajinski sekretarijat za zaštitu spomenika kulture.

Tim povodom redakcija portala Nova.rs uputila je pitanja Eparhiji bačkoj, iz koje je stigao zaključak kako novinari portala pitanja postavljaju na osnovu objavljenog teksta, a ne fotografija, iako su iste uredno objavljene.

“Podaci koje navodite ne mogu se videti sa fotografije, osim ako imate neke natprirodne moći. Tekst o kojem govorite i na osnovu kojeg postavljate pitanja je neistinit u svemu, osim u onom delu nedovoljno uspešne kratke istorijske retrospektive Vladičanskog dvora prepisane iz Vikipedije i sa sličnih portala. Projekat obnove spoljašnje fasade Vladičanskog dvora u Novom Sadu je na molbu Eparhije bačke izradio Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture koji je, kao što Vam je poznato, renomirana stručna institucija, a sve u skladu sa merama i uslovima zaštite koje je propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada”, navodi se u odgovoru koji je potpisao sekretar Eparhije bačke protojerej Vladan Simić.

Simić dalje navodi kako je “Eparhija bačka je veoma blagodarna na tom projektu, koji je omogućio da se devastirana fasada ovog najvažnijeg objekta u Novom Sadu konačno obnovi i tako spreči dalje propadanje i sačuva bezbednost prolaznika”.

“Obnova fasade Vladičanskog dvora je zajedničko delo Pokrajinskog i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, što je za svaku pohvalu”, napominje on.

Na kraju, protojerej Simić je u svemu video medijsku kampanju uperenu protiv njegovog episkopa Irineja Bulovića, kojeg je opisao kao “jednog od najuglednijih arhijereja” Srpske pravoslavne crkve.

“Žalosna je činjenica što živimo u vremenu kada se i najbolji rezultati koje kao narod ostvarujemo u teškim uslovima, stavljaju na stub javne osude, bez ikakve argumentacije, a uz pomoć pojedinih ,’nezavisnih’ medija i njihove karakteristične zamene teza. Dovoljno je navesti činjenicu da je neimenovani autor teksta na jedva poznatom internet-portalu objavio tekst bez ikakve provere informacija o kojima piše. Pre objavljivanja teksta nije kontaktirao ni nadležne u državnim organima, niti izvođača radova, niti Eparhiju bačku. Za svakog mislećeg čoveka to je dovoljan dokaz da se radi o naručenom tekstu koji treba da pokrene lavinu drugih medija, a sve u cilju kompromitovanja Preosvećenog Episkopa bačkog gospodina dr Irineja i Srpske Pravoslavne Crkve u celini. Episkop bački gospodin Irinej je jedan od najuglednijih arhijereja naše Crkve i zato nas ne čudi da je, uz Sveti Arhijerejski Sinod i Njagovu Svetost Patrijarha srpskog gospodina Irineja, stalna meta napada. Iskustvo našeg naroda nas uči da gromovi udaraju vrhove, a Spasitelj sveta nas hrabri: U svetu ćete imati nevolju; ali ne bojte se, jer ja nadvladah svet (Jov. 16, 33)”, navodi se u odgovoru.

Iako nije reč o “udaru gromova” već o običnom novinarskom pitanju – “Da li su pločice bile u toliko lošem stanju da nije bilo moguće samo izvršiti popravku, već je morala da se izvrši zamena sa novim”, iz Eparhije bačke su došli do zaključka je reč o “medijskoj kampanji” protiv vladike Irineja. Tako je još jedna prilika da se da odgovor na konkretno pitanje, iskorišćena za zamenu teza u kojem je jedan episkop neosnovano predstavlje kao žrtva.

Izvor: Nova.rs
Foto: NSHronika