Početna Crna hronika Ponovo odloženo suđenje za pokušaj ubistva advokata: Odbrana traži izuzeće predsednika sudskog...

Ponovo odloženo suđenje za pokušaj ubistva advokata: Odbrana traži izuzeće predsednika sudskog veća i Višeg suda

0

Nastavak glavnog pretresa za pokušaj teškog ubistva novosadskog advokata Branislava Travice januara prošle godine, opet je odloženo u Višem sudu u Novom Sadu, jer je branilac okrivljenog Ranka Bezara, advokat Velimir Kojić, ponovo zatražio izuzeće postupajućeg veća sa predsedavajućim, ali i predsednika Višeg suda u Novom Sadu.

O tom zahtevu će odlučivati prvi čovek Apelacionog suda. Razlozi za izuzeće nisu potpuno isti kao i oni iz februara ove godine, kada je traženo izuzeće istih osoba, koje je potom odbijeno. Ovog puta je branilac okrivljenog pomenuti zahtev predao petnaest minuta pre glavnog pretresa. Predsednik veća, sudija Srđan Savić, napravio je pauzu od oko sat vremena kada je publika napustila veliku salu novosadske Palate pravde kako bi se veće i tužilaštvo upoznalo sa obrazloženjem zahteva sačinjenog na šest stranica teksta i prilozima fotokopija na devet strana.

Nakon prekida ročišta, sud je odložio pretres na neodređeno vreme, dok o zahtevu ne odluči predsednik Apelacionog suda, kada će se saznati za kada će biti zakazan glavni pretres i pred kim.

Kako nezvanično saznajemo, sud je krajem februara ove godine, dan pre ročišta dobio podnesak od branioca optuženog, u kojem se navode razlozi za izuzeće, a poslednji pretres održan je krajem
prošle godine.

Inače, okrivljeni Ranko Bezar je na otvaranju glavnog pretresa osporavao optužnicu, dok je oštećeni naveo, odmah nakon iznošenja njegove odbrane da je optuženi izneo niz neistina u
dokaznom postupku.

Po optužnici, 26. januara 2019. godine, oko 14.20 sati na području Sremske Kamenice, mestu u kom oštećeni ima vikendicu, okrivljeni je u srednje alkoholisanom stanju pokušao pištoljem da liši života novosadskog advokata Branislava Travicu.

Naime, optuženi je prišao advokatu i u njega uperio pištolj, povukao obarač, ali pošto u cevi nije bilo metka, on nije opalio. Potom je pokušao da repetira oružje, ali ga je oštećeni sprečio u tome otrgnuvši mu pištolj iz ruke. Okrivljeni je tokom okršaja u više navrata uputio pretnje poput „Ubiću te. Ti si advokat mafije“, i time počinio krivično delo teško ubistvo u pokušaju navodi se u
optužnom aktu koji zastupa zamenik Višeg javnog tužioca Slobodan Josimović.

U optužnici se dodaje da je okrivljeni istog dana neovlašćeno držao pušku karabin čije posedovanje nije dozvoljeno, kao i veću količinu municije pa je i zbog toga okrivljen za odgovarajuće krivično delo.

Podsetimo, optuženi je u svojoj odbrani naveo da je komšiju smatrao kao druga, prijatelja i brata, počinjući svoju odbranu pred krivičnim većem kojim predsedava sudija Srđan Savić rekao je da su bili u dobrim odnosima, bez nesuglasica, te da će se, bez obzira na to kakav će biti ishod postupka, truditi da to tako i ostane. Takođe, izjavio je da je bio duže vreme pod stresom jer je tog dana prošla godina otkako je dobio otkaz, dok su mu suprugu na poslu naterali da ide bolesna da čisti sneg. Navodno ga je, dana kada se dogodio incident, boleo stomak, pa je zbog toga popio dosta rakije s lekovitim biljkama. Dodao je još da je tih dana pronašao skrivenu pušku na tavanu svoje kuće, koja je, kako je rekao, možda pripadala njegovom pokojnom tastu koji je izbegao iz Hrvatske, ili nekim ljudima koji su se nakratko skućili kod njega. Dodao je i da je imao pištolj u ilegalnom posedu, koji je želeo da pokloni nekom ko može da ga legalno uzme ili kupi.

Rekao je da tog dana kod komšije Travice, koji ga je često angažovao da se brine o njegovim voćkama, otišao kada ga je ugledao da je došao, sa namerom da se raspita o izmenama u zakonima u vezi sa posedovanjem oružja, te je, stoga, poneo pištolj, kako bi ga komšija pogledao.

“Kad sam došao do njihove kuće, krenuo sam da mu pokažem pištolj, neko je viknuo da imam oružje i da treba zvati policiju. Iznenada sam bacio pištolj u sneg, i posle toga mi je došlo do prekida filma. Ne sećam se da sam izgovorio da je “advokat mafije“, ja tu reč ne upotrebljavam, niti da sam mu rekao da ću ga ubiti. Ne znam šta se dešavalo do dolaska policije i mog hapšenja”, naveo je optuženi.

Oštećeni Branislav Travica je tada, odmah potom rekao da je optuženi u odbrani rekao samo dve ili tri tačne stvari i gomilu neistina. Travica je tom prilikom izjavio da mu je okrivljeni iznenada prišao na dva ili tri metra zavukao je ruku pod jaknu i uperio cev prema njemu, nije ništa rekao.

„Ja sam u tom trenutku kliznuo, čuo sam zvuk obarača i udarača”, izjavio je Travica dodajući: “Kad je shvatio
da sam živ, pokušao je da repetira pištolj, uhvatio sam ga za ruku i okrenuo oružje ka zemlji dok je on pokušavao da se istrgne iz mog zagrljaja”, naveo je tada Travica.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay