Početna Aktuelno NOVEMBAR MOG DETINJSTVA: Sećanje na svinjokolj kod bake u Čortanovcima

NOVEMBAR MOG DETINJSTVA: Sećanje na svinjokolj kod bake u Čortanovcima

0

Karabinje, zabijačka, svinjska daća, disnotor nazivi su za događaj posebno popularan u našoj tradiciji, a u narodu poznat kao svinjokolj. Svoje sećanje na ovaj dan, sa nama je podelila naša čitateljka (ime poznato redakciji).

“Nije bilo kuće u Sremu i Bačkoj da se nije organizovao svinjokolj za 29. novembar. U svakom selu dobro se znalo ko su “majstori” mesari koji su bili angažovani od strane domaćina. Tako je bilo i kod moje bake u Čortanovcima”, počinje svoju priču simpatična Bačvanka.

“Na ovom događaju skupljali su se kumovi, prijatelji i komšije, a počinjalo se sa seoskim pričama uz vruću rakiju i vino. Kada se obavi svinokolja domaćice odmah peku džigericu i sveže meso za doručak, dok muškarci pripremaju “barotinu” za švarglu i džigernjaču. Melje se meso za kobasice, a slanina se seče na kockice kako bi se kasnije, tokom dana, topili čvarci. Za ručak se obavezno kuva specijalni svinjokoljski paprikaš i peku se kiflice “salarice” ili krofne. Događaj je, nama deci, uvek bio interesantniji ako pada sneg i ako nam stariji dozvole da učestvujemo u pripremi i degustaciji hrane. Posebno sam volela da pomažem domaćici odnosno mojoj baki kojoj ovaj događaj nije bio omiljeni. Neretko su gosti ostajali do kasno u noć uz koju čašicu više, što je baki teško padalo posle celodnevih obaveza”, sa osmehom nastavlja svoje sećanje.

“Danas je tradicija svinjokolja ostala u vrlo malom broju domaćinstava, zbog drugačijeg i užurbanijeg načina života, pa je važno da se bar kroz priču prisetimo prošlih vremena i običaja”, naglašava za kraj naša čitateljka.

U susret 29. novembru, nekadašnjem Danu Republike, najvažnijem prazniku SFRJ koji se u najvećem broju seoskih domaćinstava, obeležavao uz svinjokolj, pozivamo vas da sa nama podelite svoja sećanja na ovaj dan i sve što se u njemu dešavalo. Potrudite se što živopisnije da nam opišete atmosferu i događaje toga dana, od prve dedine rekije preko veselog okupljanja rođaka i komšija, neizostavnih svađa i pehova, pa sve do topljenja čvaraka.

Novembar Fest nagrađuje najzanimljivije priče i sećanja na centralni događaj poslednjeg vikenda novembra, svinjokolj.

Svoje priče, sa ili bez pratećih fotografija, šaljite na mail adresu novembarfest2020@gmail.com. Vaša sećanja ćemo objaviti na zvaničnoj Facebook stranici Novembar Fest, a najzanimljiviji postovi, sa najvećim brojem lajkova i komentara, biće nagrađeni vrednim nagradama.

Novembar Fest organizuje Udruženje za kulturu, turizam i medije “Petrovaradin medija” u saradnji sa kompanijom Color Media Communications i Udruženjem THE BEST FEST. Projekat sufinansira Gradska uprava za privredu Grada Novog Sada.