Početna Aktuelno Održana konferencija “DIGITAL 2020 powered by Huawei”

Održana konferencija “DIGITAL 2020 powered by Huawei”

0

Regionalna online konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima DIGITAL 2020 powered by Huawei, održana je u organizaciji Color Media Communications uz institucionalnu podršku Ministarstva za kulturu i informisanje.

Na otvaranju konferencije govorili su Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Nj. E. Šan Makleod, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, Nj. E. Kati Čaba, ambasadorka Kanade u Srbiji i Nj. E. Amr Aljowaily, ambasador Egipta u Srbiji.

U okviru prvog tradicionalnog panela telekomunikacionih lidera regiona GODINU DANA (I ČITAV VEK) POSLE, koji je moderirao Dejan Ljuština, stručnjak za digitalne tehnologije učestvovali su predstavnici svih velikih teleoperatera u Srbiji.

Saša Leković, izvršni direktor tehnike Telenora Srbije, istakao je da je dobra kombinacija logistike i telekomunikacionog seta pomogla da održe stabilnu mrežu i kvalitetne servise i pomognu zajednici tokom pandemije. Đorđe Marović, izvršni direktor za tehniku Telekoma Srbija, naveo je da je zabeležen rast od 52% u ukupnoj količini prenetih podataka preko interneta, prosečna količina prenetih podataka preko Viber aplikacije u mobilnoj mreži je porasla za 150%, dok je prosečno trajanje razgovora u fiksnoj telefoniji povećano za oko 40%.

Milija Zeković, izvršni direktor kompanije SBB u Srbiji i Telemach u Crnoj Gori, naveo je da su u poslednjih nekoliko godina uložili puno u rast, posebno od kada je United Grupa u većinskom vlasništu investicionog fonda BC Partners. Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku u Vip mobile i A1 Slovenija je istakao da su pandemija i promena navika korisnika uslovile potrebu da brzo prilagode poslovanje i redefinišu ponudu proizvoda i usluga.

Predstavnici kompanije Huawei, koja je bila generali pokrovitelj događaja, uzeli su učešće u tri panela.

Na panelu “TECHNOLOGIES OF THE FUTURE: Istine i zablude o primeni 5G tehnologije“ govorio je Radoslav Kedzia, potpredsednik kompanije Huawei Technologies za Centralnu i istočnu Evropu i Nordijsku regiju, i istakao je značaj 5G mreže i njena tri ključna benefita: manje kašnjenje pre početka prenosa podataka, veću brzinu prenosa i mogućnost povezivanja mnogo većeg broja uređaja.

Mads Arnbjoern Rasmussen, CTO/CSO kompanije Huawei u Danskoj učestvovao je na panelu CODE 2020. posvećenom trendovima i izazovima u sajber bezbednosti. Tom prilikom je naglasio da je neophodno uvek imati na umu i aktivno pratiti da li je softver i antivirus koji koristimo ažuriran. Ono na šta posebno skreću pažnju je da se ne koriste iste lozinke za sve naloge, bili oni manje ili više važni.

O pametnim gradovima govorilo se na panelu „INTERNET OF THINGS FOR SMART CITIES: IOT u službi života u urbanim zajednicama“. Zorica Grba, Delivery Manager kompanije Huawei Technologies, je istakla da je za kompaniju Huawei važna strategija za implementaciju pametnih gradova . „Sa ponosom smo se vodili funkcionalnom strategijom, idejom da je Smart City koncept koji zahteva jedan jedinstveni tim“ .

Drugi dan konferencije započeo je panelom “WHAT’S NEW, BUENOS AIRES: Novi poredak u svetu televizija i VOD platformi“ u kojem su predstavnici televizijski kanala, izvršni producenti i teoretičari medija izneli svoje stavove i mišljenja o stanju u ovoj industriji za vreme i nakon pandemije. Aleksandar Radoš sa TV Prve je istakao da se sadržaj na zahtev ili odloženo gledanje povećao kod nekih korisnika kao i da bez kvalitetnog sadržaja nema budućnosti ni inostranog uspeha.

Vladimir Cerić, teoretičar umetnosti i medija, napomenuo je da su promene usled pandemije promene ne samo korisničkih, već i životnih navika, a što se konkretno televizije tiče, vrlo jasno je rekao da može da dođe do određenog pada u količini gledanja, pa i u navici gledanja. Tanja Ćitić, sa RTS-a je istakla da se u periodu korone broj aktivnih korisnika povećao i da će se nakon pandemije zadržati na tržištu samo kanali sa kvalitetnim sadržajem.

Na panelu koji se bavio evolucijom brendova učestvovala je Neda Đokić, direktorka marketinga kompanije Heineken Srbija koja istakla da je adaptibilnost zapravo ključna reč u komunikaciji brendova u novoj realnosti. “Brendovi moraju još bolje da neguju svoje potrošače i vode računa o njihovim socijalnim i psihološkim potrebama. U ovom novom, post-korona svetu, nema mesta introvertnosti jer snaga dobre poruke je snaga dobre komunikacije” naglasila je Đokić.

Vanda Kučera, direktorka korporativnih poslova, I&F McCann Grupa istakla je da su agencije imale momenat kada su morale da razmišljaju koja je njihova uloga u ovoj priči i kako bi one trebalo da se postave. „Kada je reč o porukama, reći ću jednu stvar: onaj koji komunicira i prati tržište sve vreme, imao je šanse da se prilagodi i prilagodio se.“ istakla je Vanda. Dok je Igor Černiševski, DIRECT MEDIA United Solutions napomenuo da će porast e-komerca koji se desio za vreme pandemije, dovesti do procvata performansa oglašavanja, tako da ćemo imati kombinaciju awareness oglašavanja, a dobar deo budžeta će ići na oglašavanje.

Žaklina Tatalović, reporterka i novinarka N1 televizije učestvujući na panelu “KOMUNIKACIJA I MANIPULACIJE U DOBA KORONE: Kako smo se sporazumevali tokom pandemije” istakla je da je manipulacija u vreme pandemije bila samo šlag na torti, da je ona u našoj zemlji postojala godinama ranije.

„Oni koji su najviše manipulisali su oni koji su imali informacije kao što su predstavnici vlasti i Krizni štab“, istakla je Tatalović. Novinarka portala nova.rs, Ana Lalić, učestvujući na istom panelu izjavila je da istina mora biti ultimativni cilj novinarstva, a da je sve ostalo propaganda. Nenad Milosavljević, Njuz.net je govorio je o ulozi humora u demokratskom društvu u situaciji kada su vremena krizna. „Kroz najčitanije tekstove možemo vrlo dobro da vidimo šta nam se dešavalo u određenom periodu. Oni su vrlo dobar presek“, napomenuo je Milosavljević.

Konferencija je završena panelom „ZAVRŠNI RAČUN: Ko je u svetu medija i telekomunikacija zaradio, ko izgubio a ko propao tokom pandemije“ svoje viđenje situacije u svetu i kod nas dali su Slobodan Georgiev, NewsMax; Igor Arih, agencija Arih, Ljubljana, Danijel Koletić, AprioriWorld, Zoran Kovačić, Mediadaily.biz i Nikola Vrdoljak, 404 agencija, zaključak panela je bio da su u proteklom periodu svi u neku ruku bili i pobednici i gubitnici.

U protekla dva dana na konferenciji su otvorena mnoga pitanja i doneseni mnogi zaključci. Obrađivane su teme koje će biti aktuelne i u narednom periodu i na koje treba stalno skretati pažnju jer se pokazalo da je digital u širem smislu potreban u svim „normalnostima“.

Konferenciju su podržale kompanije: Huawei, Telekom Srbija, VIP Mobile, Telenor Srbija, SBB i Heineken Srbija.