Početna Crna hronika Sedam godina zatvora za pokušaj ubistva sestre u Bačkoj Palanci

Sedam godina zatvora za pokušaj ubistva sestre u Bačkoj Palanci

0

Žarko Šušilović (30) iz Bačke Palanke koji je okrivljen da je pre dve godine prebio i izbo na ulici u tom mestu rođenu sestru Draganu Šušilović (22) i na taj način pokušao da je ubije, u Višem sudu u Novom Sadu danas je osuđen na sedam godina zatvora, uz zabranu prilaska ne bliže od 300 metara i komunikacije sa oštećenom tri godine od izlaska sa izdržavanja kazne.

Produžen mu je pritvor. Pretres je počeo prošle godine, a na današnjem ročištu iznešene su završne reči, a ubrzo potom izrečena je presuda.

Zastupnik optužnog akta, zamenik Višeg javnog tužioca (VJT), Slobodan Josimović, tražio je da se optuženi oglasi krivim za delo koje mu se pripisuje kao i da mu se izrekne zabrana prilaska oštećenoj na udaljenosti od 300 metara kao i bilo kakva komunikacija s njom.

Sa druge strane, branilac okrivljenog advokat, Marko Stajčić, iz Bačke Palanke predložio je da se njegovom branjeniku ukine pritvor, čemu se tužilaštvo usprotivilo. On je u završnoj reči istakao da Žarko Šušilović nije imao nameru da ubije sestru i da je bio pod uticajem alkohola u spornim momentima.

Inače, na prethodnom ročištu, saslušani su predstavnik tima veštaka koji je ranije predao nalaze i mišljenja i stručni saradnik odbrane, koja je predložila novo sudsko veštačenje, koje je sudsko veće odbilo.

Prilikom obrazlaganja presude predsedavajuća veća sudija, Nataša Vojnović, rekla je da je sud pri odmeravanju kazne imao u vidu da je okrivljeni već šest puta prekršajno i krivično odgovarao zbog svojih postupaka sa elementima nasilja.

Podsetimo, okrivljeni marta prošle godine na otvaranju pretresa, izneo odbranu i rekao da optužnicu razumeo, ali je tada rekao da ne zna da je i jednom ubo sestru. Prema njegovim rečima, sve je počelo u novembru prethodne godine, kad je sestra sa njegovom ženom i detetom, nakon zabrane roditeljskog staranja i prilaska, odnosno svađa, otišla iz kuće gde su živeli zajedno u podstanarski stan.

On je tada rekao, da je ona, možda pala na šrafciger, koji sam imao kod sebe tom prilikom. Ta alatka, ukupne dužine oko 16 centimetara mu je navodno u jednom trenutku ispala iz džepa radnih pantalona, i on je mahinalno podigao.

„Predhodno sam se vratio sa sezonskog posla, pod uticajem alkohola. Zakačio sam se oko para sa ocem, koji je pozvao policiju, pa sam seo na bicikl da se provetrim, ne sačekavši patrolu. Naišao sam ubrzo na ženu sa našim sinom, sa kojom sam bio u brakorazvodnom postupku“, kazao je tada optuženi. „Ja sestri koja je naišla u tom momentu, vraćajući se sa posla, nijednom nisam rekao da ću je ubiti, niti sam joj predhodno pretio. Inače, trotoar je bio neravan, pored je bilo neko šiblje, pa se možda tako povredila, ali ja posle svega na njoj nisam video krv a i bio je mrak. Ja jesam nju rukom udario ona je mlatarala rukama i pri tome smo se grebali“, tako je opisivao sukob Šušilović.

Okrivljeni je opisao šta je prethodilo događaju, posle kojeg se našao iza rešetaka pritvorske jedinice Okružnog zatvora na Klisi. Naveo je da on i njegova supruga sa kojom se u međuvremenu razveo bili u vezama iz kojih imaju po jedno dete, a iz braka imaju zajedničko dete.

Optuženi je ranije izneo stav u postupku da bi se odnosi između supruge i njega sredili, da sestra nije otišla sa njima da stanuje. Prema njegovom iskazu, imao je utisak da je ona doprinela rasturanju tog braka.

„Ona je trebalo da kao devojka vodi svoj život, a ne da stanuje sa mojom ženom i našim detetom u fazi razvoda“, ocenio je na otvaranju pretresa okrivljeni iznoseći odbranu.

On je naveo da je tog dana, predveče, normalno pričao sa suprugom kad je njegova sestra izašla iz autobusa i prišla im. „Rekao sam joj da hoću da popričam s njom s obzirom na to da smo imali poremećene odnose, a ona mi je odgovorila da nemamo o čemu da pričamo i da će zvati policiju, mada mi nije bilo jasno zbog čega“, naveo je okrivljeni.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay