Početna Aktuelno Otvorena izložba „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“

Otvorena izložba „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“

0

U ponedeljak, 19.12, ispred zgrade Opštine u Bačkoj Palanci otvorena je izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”.

Izložba je deo istoimene uspešne kampanje u organizaciji udruženja Centar za lokalnu demokratiju, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i medijsku podršku kompanije Color Media Communications.

Kampanju godinama unazad podržavaju i ambasade stranih država u Beogradu, koje su za potrebe projekta poslale predloge osoba sa invaliditetom iz svojih zemalja, čije biografije i fotografije posetioci mogu pogledati na panoima.

Kampanja ima za cilj podizanje svesti društvene zajednice i prevazilaženje predrasuda prema osobama sa invaliditetom. Na izložbi su predstavljene
fotografije sa tekstom o životu i uspesima osoba sa invaliditetom iz celog sveta, sa ciljem da predstavimo one ljude koji se tokom čitavog svog života suočavaju sa stigmom i predrasudama zbog svojih različitosti, a koji su uprkos tome uspeli da postignu velike uspehe u svojim profesijama i životu.

Izložbu u Bačkoj Palanci otvorio je Milan Čavić, predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka koji je pozvao sugrađane da u narednih pet dana posete izložbu i pročitaju biografije osoba koje su predstavljene na izložbi, jer su njihove životne priče svojevrstan primer i motivacija svima nama da je u životu sve lako ostvarivo. Čavić je istakao da ga je oduševila psiha i volja ovih osoba koje su borbom kroz život postigle rezulate koje čak ni potpuno zdrave i spremne osobe ne postižu.

“Ovo je jedan lep primer da vidimo kako može, jer kada postoji volja i želja sve je ostvarivo”, zaključio je Milan Čavić.

Do kraja 2022. godine izložba će posetiti pet gradova/opština širom Srbije, a nakon Bačke Palanke ona se seli u Novi Sad.

Foto: Mladen Sekulić