Početna Gradske teme Počelo rušenje starih baraka i priprema za gradnju u Depresiji

Počelo rušenje starih baraka i priprema za gradnju u Depresiji

0

Nakon što je u februaru predstavljen urbanistički projekat Galensovog kompleksa na prostoru Depresije, posed između ulica Ive Andrića, Sime Matavulja i Heroja Pinkija, nedavo je ograđen i počelo je rušenje objekata koji se tu nalaze.

Ukupna površina placeva je 6.900 metara kvadratnih, a tu su predviđeni poluotvoreni blokovi stambenih zgrada, visine do osam spratova.

U šest lamela u kompleksu su planirani stambeni objekti, s tim da će u prizemlju biti poslovni prostori, dok je jedna lamela u potpunosti namenjena poslovanju. Kompleks će imati ukupno 264 stana i 16 lokala, a podzemne etaže namenjene su za parkiranje vozila. Neizgrađena, slobodna površina poseda biće parkovski uređena, što, osim ozelenjavanja, podrazumeva i uređivanje dečjeg igrališta, mesta za odmor, ali i postavljanje kontejnera za otpad.

Barake u Depresiji izgaradila su preduzeća “Neimar”, “Grapinženjering” i “1. maj” kao privremene objekte za smeštaj svojih radnika angažovanih za gradnju stambenih objekata na Limanima, ali i drugim delovima Novog Sada. Naselje je, inače, dobilo ime zbog topografije terena, budući da se nalazi na prostoru koji je potonuo u odnosu na zemljište koje ga okružuje.

Ideja da na zemljištu između ulica Ive Andrića, Sime Matavulja i Heroja Pinkija bude stambeno naselje nije novina i gradske vlasti su tu predvidele Liman 5. Međutim, rat na prostoru SFRJ te planove je poremetio, a u međuvremenu su, pored baraka od čvrstog materijala, tu nikle kuće od kartona.

Izvor: Dnevnik.rs/J. Vukašinović
Foto: Dnevnik.rs/Slobodan Šušnjević