Početna Aktuelno Petrovaradin: Rušenje zaštićene zone kao “divljenje” prema Tvrđavi!

Petrovaradin: Rušenje zaštićene zone kao “divljenje” prema Tvrđavi!

0

“Inspirisani tvrđavom, koja se nalazi na samo nekoliko desetina metara od stambenih jedinica, gradimo objekat koji će kombinovati svoje divljenje prema istorijskom značaju zaštitnog znaka Petrovaradina, sa modernim elementima koje nam donosi savremen svet!”, verovali ili ne to piše na Fejsbuk profilu projekta “Tvrđava Residence” koji će sudeći prema informacijama koje se tu nalaze – biti izgrađen upravo na adresi Pavla Jurišića Šturma 25 o kojoj smo pisali početkom ovog meseca. Odluku da grade baš u zaštićenoj zoni na korak od Tvrđave i Gradića – investitori objašnjavaju ne manje poetskim rečnikom:

“Nostalgični za erom u kojoj nikad nismo živeli – to je osećaj koji imamo dok šetamo ulicama gradića i Petrovaradina. Kada ih ispune zvuci „Uličnih svirača“ ili nam i najneobičniji kutci otvore vrata u toku „Noći muzeja“, možda nekako i uspemo da damo sliku i ton osećaju koji nas je oduvek vukao preko mosta!”

Na sajtu tvrdjavaresidence.com stoje i sledeće informacije o samoj strukturi projekta:
“Tvrđava rezidens“ sastoji se od podrumskog nivoa, prizemlja i 12 stambenih jednica koje se nalaze na spratu i potkrovlju. Kvadrature domova kreću se između 72 i 130 kvadratnih metara, dok se u prizemlju nalaze dva lokala za poslovni prostor, veličine 168 i 336 kvadratnih metara. Oni su naravno namenjeni tihim delatnostima poput marketa i drogerija, koji će vam u potpunosti olakšati svakodnevnicu i smanjiti stavke na spisku obaveza!”

U Gradskog zavodu za zaštitu spomenika kulture pre tri nedelje su nam negirali da je gradnja zgrada u tom delu Petrovaradina uopšte moguća. Međutim, očigledno je da “investitorski urbanizam” ne haje puno za zakone i zaštitu kulturne baštine. Ostaje nam da vidimo da li će do realizacije ovog projekta doći i kako će na to da reaguju gradski oci.

Nadamo se da će slučaj nedavno uhapšenog Aleksandra Jovičića, predsednika Gradske opštine Palilula osumnjičenog za manihanice sa “investitorskim urbanizmom” i izdavanjem građevinskih dozvola biti dovoljna opomena svima koji budu pokušavali da na ovaj način krše zakone.

Autor i foto: NSHronika.rs