Početna Aktuelno Sprema se rušenje vile u Vase Stajića i kuće u Starom Majuru,...

Sprema se rušenje vile u Vase Stajića i kuće u Starom Majuru, obe pod zaštitom!

0
Spremna za rušenje: Kuća u Pavla Jurišića Šturma 25 u Starom Majuru u Petrovaradinu

Vila u Vase Stajića broj 7 sagrađena je prema projektu inženjera Stevana Radivojevića iz 1925. već nekoliko godina propada na pred očima Novosađana. Inače, ova vila je u vlasništvu porodice proslavljenog srpskog fudbalera Milana Laneta Jovanovića.

Urušavanje krovne konstrukcije i propadanje prozora omogućilo je da vlaga u većoj količini dopre u unutrašnjost samog objekta, te na taj način ubrza urušavanje istog.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada Siniša Jokić, rekao je u januaru ove godine za 021.rs da je pomenuta kuća deo celine “Blok vila u centru Novog Sada” koja uživa prethodnu zaštitu, te da je nemar sadašnjeg vlasnika uticao da ona dođe u ovo stanje.

Spremna za rušenje: Vila u Vase Stajića 7

“Od 2013. godine nemarnim odnosom i neodržavanjem parterna vila je dovedena u statički nebezbedno stanje, o čemu svedoče i fotografije stručne službe Zavoda koje redovno prate situaciju na terenu. S obzirom na to da se radi o isključivo privatnoj imovini, Zavod je u više navrata razgovarao sa vlasnicima pokušavajući da pronađe rešenje koje bi zadovoljilo potrebe korisnika, ali istovremeno omogućilo očuvanje ambijentalnih, arhitektonskih i kulturnih vrednosti koje ova vila neosporno ima”, rekao je tada Siniša Jokić.

Milan Lane Jovanović potvrdio je tada da je vila u vlasništvu njegove porodice i dodao da ne zna koji su sledeći koraci u vezi sa ovim objektom, koji već godinama propada na jednoj od centralnih gradskih lokacija. Kako kaže, dalji koraci pre svega zavise od pronalaženja zajedničkog rešenja sa Gradom.

Spremna za rušenje: Vila u Vase Stajića 7

Kako saznajemo do tog “zajedničkog rešenja” se očigledno došlo i vlasnik se sprema da ovih dana počne sa rušenjem vile i pripremama za gradnju zgrade za koju je dobio dozvolu od nadležnih organa.

U isto vreme sprema se rušenje još jedne kuće koja se nalazi pod prethodnom zaštitom. Reč je o kući u Pavla Jurišića Šturma 25 u Starom Majuru u Petrovaradinu, nedaleko od Molinarijevog parka. U tom delu grada nije bilo novogradnje i Petrovaradinci se plaše da će ukoliko se dopusti rušenje ove kuće, krenuti “epidemija” nakon koje će pomenuti deo grada potpuno izgubiti svoj duh.

Pokušaćemo ovih dana da dobijemo odgovore od nadležnih u Gradu kako bi saznali da li su tačne informacije o skorom rušenju ove dve kuće.

Spremna za rušenje: Vila u Vase Stajića 7

Autor i foto: NSHronika.rs