Početna Aktuelno PIK Bečej štiti kulturnu baštinu dvorca Fantast

PIK Bečej štiti kulturnu baštinu dvorca Fantast

Nakon pisanja pojedinih medija da je budućnost dvorca “Fantast” neizvesna, mnogi se pitaju da li će zadužbina Bogdana Dunđerskog u optini Bečej biti stavljena pod ključ. Iz kompanije PIK Bečej koja održava objekat, ovim povodom navode da se imovinsko-pravni odnosi u vezi sa dvorcem “Fantast”, pripadajućim objektima i parcelom, rešavaju u procesu restitucije, po zahtevu Matice srpske.

– PIK Bečej je od okončanja stečajnog postupka 2016. godine dobrovoljno održavao ovu kulturno-istorijsku baštinu države Srbije do okončanja postupka restitucije. U funkcionisanje dvorskog kompleksa “Fantast” i njegovu dostupnost javnosti u poslednjih pet godina je na godišnjem nivou ulagano oko 250.000 evra – navode iz kompanije i ističu da je problem nastao zbog toga što kompleks dvorca nije deo imovine PIK Bečej i nije izvesno kada će se pravosnažno okončati postupak restitucije, te da stoga ne postoji zakonska mogućnost daljeg investiranja u razvoj ovog spomenika kulture zbog čega će dvorac biti konzerviran od 1. marta, a čitava lokacija i objekti na njoj će biti obezbeđivani o trošku kompanije PIK Bečej.

Kao društveno odgovorna kompanija, PIK Bečej je dodatno, svim zaposlenima u dvorcu ponudio drugo radno mesto u okviru ovog poljoprivrednog sistema.

– Nadamo se da će nadležni organi ubrzati donošenje pravosnažne odluke u procesu restitucije kako bi dvorac “Fantast” dobio svog vlasnika i bio iznova otvoren za posetioce – poručuju iz ove kompanije.

Autor: NSHronika.rs
Foto: PIK Bečej / Promo