Početna Aktuelno “Prestonica kulture Srbije 2023.” – nacionalni centar razvoja kulture

“Prestonica kulture Srbije 2023.” – nacionalni centar razvoja kulture

0

Ministarstvo kulture i informisanja u cilju pružanja podrške i više informacija o aktuelnom konkursu otvorenom za sve jedinice lokalne samouprave Republike Srbije pod nazivom Prestonica kulture Srbije 2023. organizuje, u četvrtak, 15. jula 2021., istoimenu konferenciju “Prestonica kulture Srbije 2023.”, s početkom od 10 časova.

Konferencija će biti organizovana u hibridnom obliku gde će se panelisti i moderatori biti u sali za medije Ministarstva kulture i informisanja. dok će mediji i zainteresovana javnost moći da prati događaj putem uživo prenosa na YouTube kanalu Ministarstva kulture i informisanja i na Facebook stranici Ministarstva.

Konkurs je raspisan radi podrške jedinicama lokalne samouprave da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima registrovanim za obavljanje delatnosti kulture, pojedincima kao i drugim subjektima u kulturi, unaprede svoje kapacitete u kulturi, kulturnu produkciju i kulturnu ponudu. Izabrana jedinica lokalne samouprave poneće titulu – Prestonica kulture Srbije 2023, koja će joj omogućiti da bude prepoznata kao relevantni nacionalni centar razvoja kulture i na taj način postane vidljivija na kulturnoj mapi Republike Srbije i Evrope.

Program Prestonica kulture Srbije doprineće ostvarenju ciljeva Ministarstva koji se odnose na uspostavljanje predvidive i konzistentne kulturne politike koja obuhvata savremeno stvaralaštvo, kreativne i kulturne industrije, zaštitu i unapređenje kulturnog nasleđa, inovativno korišćenje javnih prostora, kao i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.

Konferenciju će otvoriti Maja Gojković, potpredsednica vlade R. Srbije i ministarka kulture i informisanja.

Panel 1: Predstavnici Radne grupe za pripremu, realizaciju i sprovođenje programa Prestonica kulture Srbije 2023 će govoriti o benefitima ovog projekta i razvojnu šansu koju on predstavlja za novu etapu kulturne delatnosti u Srbiji. U panelu će učestvovati: Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske i predsednica Radne grupe, Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, Marijana Kolarić, direktorka Muzeja savremenih umetnosti u Beogradu, Dubravka Đukanović, v.d. direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Marija Pavlović, v.d. direktorka UK “Parobrod”. Panel će moderirati Marko Krstić, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Panel 2: Zainteresovane lokalne samouprave za realizaciju konkursa će imati priliku da postave svoja pitanja i dobiju sve relevantne informacije šta dobijanje titule Prestonica kulture 2023 može uraditi za razvoj grada ili opštine ne samo u domenu kulture već i za ekonomski i turistički razvoj lokalne samouprave. U panelu će učestvovati Nikola Dašić, gradonačelnik grada Kragujevca, Jasmina Palurović, gradonačelnica grada Kruševca, Vladimir Milićević, predsednik Opštine Paraćin, Mirjana Krkić, predsednica Opštine Ćićevac, Dubravka Korać, predsednica Opštine Apatin i Saša Maksimović, predsednik Opštine Novi Bečej. Panel će moderirati Bogdana Opačić, ispred Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Više informacija o konkursu možete pogledati na sledećem linku, dok detaljniju agendu konferencije možete pogledati na linku.