Početna Gradske teme Produbljuje se saradnja Novog Sada i bokeljskih gradova

Produbljuje se saradnja Novog Sada i bokeljskih gradova

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević boravi u Crnoj Gori gde je došao u uzvratnu posetu na poziv predsednika Opštine Budva Marka Carevića. Vučević je tim povodom danas prisustvovao sastanku na kojem su pored Marka Carevića, prisutni bili i predsednik Skupštine Opštine Herceg Novi Željko Otović i predsednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

S obzirom na to da je primarni cilj ove posete nastavak razgovora i razmena iskustava u vezi sa pripremom Budve, koja se zajedno sa tim opštinama, kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine, sagovornici su najviše pažnje posvetili tom segmentu saradnje.

Gradonačelnik Vučević se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i naglasio da je Novi Sad spreman da sva do sada stečena znanja stavi na raspolaganje, kako bi se Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi što bolje pripremili za proces kandidature na najbolji mogući način.

U Crnoj Gori nas uvek dočekuju iskreni prijatelji i tradicionalno gostoprimstvo. Pre sedam godina smo i mi bili na samom početku celog EPK procesa, a sada kao pobednici, sa zadovoljstvom delimo naša znanja sa prijateljskim gradovima i opštinama. Predstavncima opština sa teritorije Boke Kotorske preneo sam važnu poruku, a to je činjenica da mogu da računaju na finansijsku podršku Republike Srbije za sve velike investicione projekte koji imaju za cilj boljitak građana ovog dela Crne Gore. Kada se usaglase oko onoga što misle da je najvažnije za zajednicu, spremni smo da zajedno finansiramo te kapitalne projekte, u skladu sa međunarodnim pravom i ugovorima, po istom principu po kojem smo postupali i u Bosni i Hercegovini pomogavši više puta projekte iz te države.

To je od najvećeg interesa za građane koji tu žive, a time gradimo čvrst i stabilan put prijateljstva i regionalne stabilnosti – rekao je Miloš Vučević i najavio da će uskoro uslediti i potpisivanje formalnog Protokola između Tivta i Novog Sada, kao i da ga raduje što je ova letnja sezona na primorju mnogo uspešnija od prethodne.

Veoma cenimo bogata iskustva Grada Novog Sada koji se ovenčao tom prestižnom evropskom titulom u oblasti kulture i velika nam je čast što će nam naši prijatelji iz Srbije pružati podršku u pripremama za prezentaciju naših primorskih gradova u najboljem svetlu – rekao je domaćin sastanka Marko Carević i dodao da je ovaj susret odlična prilika da se utanače detalji u vezi sa dolaskom najboljih novosadskih učenika u Budvu.

Predsednik Skupštine Opštine Herceg Novi Željko Otović rekao je da je od izuzetnog značaja da bokeljski gradovi u budućnosti bolje sarađuju, ne samo međusobno već i sa regionom.

Pored razgovora o kulturi, pričali smo o stvarima koje će promeniti životni standard naših građana, a u pitanju su infrastrukturni projekti koji su preko potrebni Boki Kotorskoj. Izuzetno sam ponosan na činjenicu što je Republika Srbija izrazila spremnost za učešće u takvim projektima, jer smo mi usmereni jedni na druge i moramo sarađivati – rekao je Otović.

Predsednik Opštine Tivat Željko Komnenović istakao je kao fokus današnjeg sastanka regionalnu saradnju i to da su razgovori vođeni u cilju unapređenja standarda života svih građana.

Dajemo novi intenzitet saradnji Novog Sada i crnogorskih gradova, prvo preko EPK projekta, ali tu su i infrastrukturni projekti važni za stanovnike Boke Kotorske. Hvala na podršci gradonačelniku Vučeviću, i na lepim vestima u vezi sa finansijskom i logističkom podrškom iz Srbije – istakao je Željko Komnenović.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad