Početna Aktuelno Stamenković: Vlasnici lokala dužni da mušterije upozore da nose maske, ubrzo će...

Stamenković: Vlasnici lokala dužni da mušterije upozore da nose maske, ubrzo će početi kažnjavanje

Očigledno je da nismo dovoljno dobro shvatili relaksaciju mera, rekao je pomoćnik ministra zdravlja iz Sektora za inspekcijski nadzor Goran Stamenković.

Smatra da bi stepen odgovornosti trebalo da podignemo na još viši nivo, ne samo kada se radi o pravnim licima koji su pod nadzorom inspekcija.

“Svi napori koji su ulagani u prethodna dva meseca od strane države i Ministarstva zdravlja je trebalo da urode plodom i da to žarište u Srbiji bude anulirano i da ne postoji u mnogim gradovima”, rekao je Stamenković za RTS.

Govoreći o tome šta se dešava ako broj zaraženih bude povećan samo u jednom gradu, Stamenković ukazuje na to da lokalni krizni štab preduzima mere i angažuje sve inspekcijske službe.

“Zavodi za javno zdravlje su prvi na potezu, oni su naši prvi saradnici. Na osnovu njihovih podataka o broju obolelih građana dobijamo i podatke o kontaktima i na osnovu toga smo stavili u prethodna dva meseca više od 23.000 građana u izolaciju u kućnim uslovima. Toliko je rešenja otkucano od strane nadležne sanitarne inspekcije u saradnji sa zavodima za javno zdravlje”, kaže on.

Ukazao je da je veliki broj sanitarnih inspektora i dalje na graničnim prelazima i veliki broj njih 24 sata pokriva granične prelaze i taj broj inspektora je stavio pod nadzor 20.000 putnika i iskontrolisao 11.000 aviona. U pitanju je 90 inspektora za celu Sebiju, a 57 je na graničnim prelazima.

“Do sada je izvršeno preko 550 nadzora u objektima uslužnih delatnosti, frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes klubovima. Vršen je i nadzor dela ugostiteljskih objekata, koji su u tržnim centrima, radili smo preventivne nadzore početka rada u predškolskim uslovima, i u školskim objektima gde postoje produženi boravci”, kaže Stamenković.

U odnosu na kontrolu objekata najveći broj nadzora je izvršen u frizerskim i kozmetičkim salonima.

“Za sada postoji manji broj nepravilnosti u frizerskim i kozmetičkim salonima u smislu nedoslednog nošenja maske, nije uvek na licu onoga ko pruža usluge, pravilno korišćenje sredstava za dezinfekciju, nedostatak količine”, ukazao je on.

Vlasnik objekta je dužan da upozori klijenta da nosi masku, to stoji u uredbi, kaže Stamenković i dodaje da je “Batut” radio na tim preporukama. Prema njegovim rečima, određeni objekti nisu istakli ta pravila ponašanja, ali u odnosu na broj kontrolisanih subjekata procenat utvrđenih nepravilnosti nije bio značajan da bi se preduzele radikalnije mere.

Govoreći o kažnjavanju, Stamenković kaže da će se sa kaznama početi brzo. Podseća da su kazne definisane novim izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su dale ovlašćenja drugim inspekcijama da te kazne izriču. Za fizičko lice se mogu izreći u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica su od 200.000 do milion i po dinara.

Što se tiče klima uređaja, Stamenković kaže da se svi drže preporuka.

“Mislim da su svi dovoljno odgovorni da vode računa da klimatizacija bude isključena iz korišćenja zbog širenja vazduhom čestica koje mogu da prenesu virus”, ukazao je on.

Stamenković kaže da je za sada u najavi 20.000 dinara kao mandatno kažnjavanje ili preko prekršajnih naloga za nenošenje maski.

Izvor: RTS
Foto: Pixabay